Публикация

Здравният министър подписа формуляр за лечение в чужбина на дете с левкемия 

Здравният министър подписа формуляр за лечение в чужбина на дете с левкемия 

14-годишната Добринка ще замине за Германия за костно-мозъчната трансплантация 


Министърът на здравеопазването д-р Илко Семерджиев подписа формуляр S2 за лечение в чужбина на 14-годишната Добринка Колева, която страда от остра лимфобластна левкемия.

Това стана веднага след като министърът бе информиран за състоянието на детето и заключенията на българските специалисти, съобщава здравното министерство.

Добринка е преминала лечение в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ - София, като становището на лекарите е, че единствената алтернатива за лечение й е костно-мозъчна трансплантация.

Мненията на външните експерти към Фонда за лечение на деца доц. Добрин Константинов и доц. Мария Спасова са, че възможностите момичето да бъде лекувано в България са ограничени и това може да стане в Университетската детска клиника в Тюбинген, Германия.

В германската клиника детето ще получи двукратен курс на лечение с подходящ лекарствен продукт, изследвания и трансплантация на стволови клетки, както и следоперационни грижи.

От Фонда за лечение на деца са изпратили и до здравната каса искане за издаване на формуляр S2, тъй като преди костно-мозъчната трансплантация е необходимо и провеждането на химиотерапия, която се финансира от здравната каса
 

Коментари