Публикация

Д-р Ст. Кацаров: Пръстовият идентификатор в болниците беше безсмислена и незаконна щуротия

Д-р Ст. Кацаров: Пръстовият идентификатор в болниците беше безсмислена и незаконна щуротия

Според него има по-големи проблеми в здравеопазването - лимитите за болниците, монополът на здравната каса


Пръстовият отпечатък за прием и изписване в болница беше „безсмислена щуротия, която, сега се вижда, че е и незаконна“. 

Това заяви д-р Стойчо Кацаров, председател на Управителния съвет на Центъра за защита правата в здравеопазването, в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Вчера петчленен състав на Върховния административен съд отмени окончателно пръстовата идентификация в лечебните заведения.

В студиото на предаването бившият здравен министър д-р Таня Андреева каза, че въвеждането на тази система е противоречало и на българското, и международното законодателство.

На въпрос дали е имало ефект от мярката директорът на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ д-р Дечо Дечев отговори: „Тези, които го предлагаха, твърдят, че да. Тези, които го ползваха, и тези, които го отчитаха, казват, че няма или е отрицателен“. 

Той допълни, че са били инвестирани около половин милион лева за софтуер (средства на НЗОК) и са закупени няколко хиляди устройства за няколко милиона лева (от бюджета на болниците). „Но огромните приходи за кръга, който имаше ползва от въвеждането на идентификатора, щяха да са от абонаментна поддръжка на тези четци – ежегодно по няколко милиона лева за външна фирма“, коментира д-р Дечев.

Д-р Стойчо Кацаров добави, че болниците са понесли загуби за 7-8 млн. лв. от невъзможност да използват системата – тя блокирала често и по указание от министерството лечебните заведения са регистрирали пациенти само с лична карта, след което разходите за тях не са им били признавани. „Сега болниците може да претендират за тези пари пред НЗОК“, отбеляза д-р Кацаров.

Според д-р Андреева въвеждането на пръстовия отпечатък сериозно е вложило и забавило приема на пациенти.

снимка: Би Ти Ви

Категорично трябва да има контрол от страна на касата, но това, което беше предложено от бившия вече министър Петър Москов и правителството, защото това не е еднолично негово решение, се оказа неефективно и в много голяма тежест и за пациентите, и за нас“, добави д-р Дечев.

Бившият здравен министър д-р Таня Андреева допълни, че отговорността е главно на министър Москов, който е подвел колегите си в Министерския съвет. 

И тримата се съгласиха, че идентификаторът не е най-големият проблем в здравеопазването. Д-р Кацаров изброи като далеч по-тежки проблемите, създавани от лимитите за лечебните заведения, монопола на здравната каса, спряната приватизация и големия брой общински и държавни болници с над половин милиард лева дългове, Националната здравна карта с нейните лимити над дейността, медицинските стандарти с необоснованите си изисквания.

Коментари