Публикация

Хапчетата антибебе защитават от някои видове рак до 30 години

Хапчетата антибебе защитават от някои видове рак до 30 години

Анализирани са данни за жени, пили контрацептиви, които са проследени за период от 44 години


Жените често чуват предупреждения, че ако ползват  противозачатъчни хапчета, има по-голямата  опасност да развият някои видове рак. Ново изследване обаче установи, че употребата на хапчетата антибебе може да предпази жената от някои видове рак в продължение на поне 30 години.

Изследователи от Университета на Абърдийн във Великобритания анализирали данните за 46 000 жени. Установено било, че тези, които някога са използвали контрацептиви под формата на хапчета, са по-малко застрашени да развият рак на дебелото черво, яйчниците и на ендометриума в сравнение с тези, които никога не са пили. Нещо повече, изследването не открива никаква връзка между използването на контрацептиви през репродуктивната възраст и увеличен риск от появата на нови тумори по-късно през живота. 

Изследването е ръководено от д-р Лиза Ивърсън от Института за приложна наука в гр. Абърдийн, Шотландия. Данните от него бяха публикувани наскоро в American Journal of Obstetrics and Gynaecology, съобщава Medical News Today.

Т. нар. комбинирано хапче е едно от най-често използваните за контрацепция при жените. То съдържа синтетичните версии на хормоните естроген и прогестерон. Тъй като естествено съществуващите естроген и прагестерон се асоциират с развитието на някои видове рак, многобройни изследвания досега са се фокусирали да проучват дали оралните противозачатъчни може да играят някаква роля за увеличаване на риска от  развитие на рак. 

Дълготрайни последици

Някои изследвания откриват връзка между използването на орални контрацептиви и увеличения риск за развитие на рак на гърдата. Други пък свързват хапчето антибебе с намален риск от развитието на някои тумори като рак на ендометриума и на дебелото черво. 

Целта на най-новото изследване била да оцени дълготрайните ползи или рискове от развитието на рак, ако жената е употребявала по някое време през живота си противозачатъчни.  Анализирани били данните за жени, които били част от изследване между 1968 и 1969 г. за използването на противозачатъчни средства. Някои от жените били проследявани за дълъг период, който достига 44 години.  Изследователите анализирали появата на всички видове онкологични заболявания за този период. 

„Тъй като изследването продължава толкова дълго време, ние имаме възможност да изследваме дългосрочните последици, ако има такива, които се свързват с употребата на хапчето антибебе“, обяснява д-р Иверсен. 

Екипът установява, че жените, пили контрацептиви, са по-малко застрашени от рак на яйчниците, дебелото черво и ендометриума. 

30 години защита

„Защитните функции на хапчето, което жените са пили в детеродна възраст, продължават поне 30 години, след като са спрели да го вземат“, обяснява д-р Ивърсън. 

Трябва да се отбележи, че екипът наистина открива по-голям риск от развитието на рак на гърдата и на маточната шийка при използването на орални контрацептиви.  Тази опасност обаче намалява до 5 години, след като жената спре да пие хапчетата, установили учените от Абърдийн.  В допълнение към това, екипът не открил доказателства за увеличен риск от нови ракови образувания на по-късен етап от живота при жените, които някога са пили противозачатъчни хапчета. Според екипа резултатите от тяхното изследване трябва да успокоят жените за използването на орални контрацептиви. 

„Тези резултати от най-дълго продължилото в света изследване за употребата на орални противозачатъчни са обнадеждаващи. По-специално, жените, които използват хапчетата антибебе, като цяло не са в повишен риск да развият рак през който  и да е етап от живота им. Освен това не трябва да се забравя, че защитата от тези хапчета за някои видове тумори продължава поне 30 години“, коментира д-р Лиза Ивърсън. 

 

Коментари