Публикация

Бременността вероятно предпазва преживелите рак на гърдата


Ново изследване разкрива, че жените, които забременеят след успешно лечение от рак на гърдата, могат да повишат шансовете  за преборване с болестта, съобщава HealthDay.

Проучването се обединява с други две, които анализират връзката между рака на млечната жлеза и бременността.

Първото е проведено от екипи на Белгия, Гърция и Италия, които установили, че жените, които имат деца след диагностициране на рак на гърдата, са с 42% по-защитени от фатален край в сравнение с останалите.

Вероятната причина са хормоните. Естрогенът в по-големи дози може да предпазва от заболяването. Освен това бременните произвеждат антитела, които също имат защитен ефект.

Второто изследване анализира данните за 3000 пациентки и разкрива, че за жените,  диагностицирани с тумор в рамките на година след раждане, има 50% по-голяма опасност от летален край.

Това навежда учените на идеята, че ракът на гърдата се влияе от момента на бременността, или че промените в гърдите при кърмене може да прикриват туморите докато не напредне болестта.

Според експертното обобщение, ако болестта се лекува правилно и на даден етап няма тумори, то бременността би имала защитен ефект.

Коментари