Публикация

Ден на отворените врати в Ортопедичната работилница в Стара Загора

Ден на отворените врати в Ортопедичната работилница в Стара Загора

Събитието започва в 11:00 часа на 31 март


Ден на отворените врати организира на 31 март българо-швейцарската Ортопедична работилница в Стара Загора. Тя изработва коригиращи ортопедични средства за деца с церебрална парализа и други ортопедични проблеми. 

Сред гостите на събитието, което започва от 11:00 часа, се очаква да бъдат посланикът на Швейцария Денис Кнобел, областният управител на Стара Загора проф. Веска Шошева, кметът на града Живко Тодоров, дарители и други. 

С инициативата се отбелязва завършването на тригодишния българо-швейцарски проект, финансиран по програма за сътрудничество между двете страни.

Посетителите ще могат да разгледат работилницата и новооткрития Обучителен център, както и да разговорят с швейцарския лекар д-р Бруно Франие и българския му колега д-р Йовко Гюров, с швейцарските и българските техници, обучени по проекта. 

Междувременно д-р Франие ще извършва редовни ортопедични прегледи, които започна преди десет години за деца от цялата страна. При посещенията си в България на всеки два месеца с него идват и ортопедични техници, за да изработват коригиращи ортопедични средства. 

В рамките на проекта бяха обучени четирима български специалисти, които вече сами могат да правят ортопедични средства за нуждаещите се деца. До момента са прегледани 800 малки пациенти, изработени са 100 помощни ортопедични средства - шини, ортези, протези.

С предимство се използва швейцарски подход - „ортезно“ лечение, чрез което се избягват операции. Методът не е популярен в България, а е изключително важен за щадящо лечение на деца с церебрална парализа и други сериозни ортопедични проблеми. 

Работилницата е резултат от съвместните усилия на Фондация „Обществен дарителски фонд - Стара Загора” и швейцарския им партньор Фондация „Суисклиникал“, която е създадена през 2007 г. по инициатива на известната тенисистка Мануела Малеева и д-р Бруно Франие. От 2013 г. работилницата се помещава в нова сграда благодарение на много дарители от Швейцария и България. 

В момента изработването на коригиращи средства не се покрива от здравната каса и затова и в бъдеще работилницата ще продължи да разчита на дарения и проекти. 

Коментари