Публикация

120 болници вероятно ще отпаднат


Министърът на здравеопазването д-р Божидар Нанев съобщи, че по предварителни изчисления 120 болници най-вероятно ще отпаднат постепенно от системата на здравеопазването.

До момента броят на лечебните заведения, които вече не функционират, е 10, отбеляза д-р Нанев по време на парламентарния контрол.

Той поясни, че са заложени шест групи критерии, на които трябва да отговарят болниците.
Необходимо е и изработването на национална и областни здравни карти.

Условията, от които зависи дали една болница ще отпадне, ще бъдат съобразени с международните критерии, категоричен е министърът.

По думите му, на този етап няма законодателна инициатива за приватизация на дейности в болничните лечебни заведения.

Д-р  Нанев допълни, че ще бъдат разгледани законови промени, които ще определят кои болници трябва да бъдат защитени. Той обаче подчерта, че и тези лечебни заведения трябва да отговарят на изискванията за качествена медицинска помощ.

Центърът за защита правата в здравеопазването и Сдружението на общинските и частните болници се обявиха за закриване на ведомствените болници, както и за приватизация на всички лечебни заведения без да има забранителен списък.

Д-р Стойчо Кацаров от ЦЗПЗ посочи, че всъщност не болниците източват здравната каса, а точно обратното, тъй като има погрешна политика за прахосване на средства, а не за тяхното пестене.

Коментари