Публикация

Д-р В. Герев: Депресията трябва да се лекува, тя не е под контрола на волята

Д-р В. Герев: Депресията трябва да се лекува, тя не е под контрола на волята

Състоянието се дължи на биохимични процеси в мозъка


Първите, които установяват депресията, са кардиолозите и невролозите.
Това каза психиатърът д-р Веселин Герев пред Нова телевизия.

При натрупано нервно напрежение започват колебания в кръвното налягане, получава се сърцебиене и човек, от страх да не направи инфаркт или инсулт, попада при кардиолог. Година и половина-две се приемат лекарства - къде за ритъм, къде за кръвно, и в един момент се оказва, че нещата не вървят, както трябва. 

Оттам се отива при невролог, защото се задействат симптоми като главоболие, световъртеж, изтръпване, изпотяване, следва година-две лечение. И чак когато и там няма резултат, някъде към четвъртата-петата година, ако човек има достатъчно разум и смелост, попада при психиатър“, коментира д-р Герев.

Той поясни, че депресията се дължи на биохимични процеси в мозъка и не може да бъде лекувана без лекарства. Тя не е под контрола на волята и желанията“, категоричен е психиатърът.

Има безобидни начини на лечение, при които се дава готов серотонин (веществото на спокойствието, тонуса и настроението, което намалява при депресии) на таблетки, който не е лекарство, за да може психиката да си го набави. Въпросът обаче е колко време човек е чакал, за да може серотонинът да задейства. Иначе влиза в спиралата на антидепресантите, където лечението е с години, натрупването е много бавно“, каза д-р Веселин Герев.

Той коментира и излязлата наскоро класация на Евростат, според която българите са едни от най-депресираните хора в ЕС. Според него причините за това са психологически.

Българите сме едни видиотени максималисти – искаме всичко да е на макс. Никога не съобразяваме нашите желания с реалните способности и действителност. И колкото по-голямо е разминаването, толкова по-видиотен максималист ставаш, толкова повече се депресираш“, обясни психиатърът.

По думите му повечето хора се сравняват с най-успелите, искат да са като тях, което било абсурдно.

Бях на кръщене в Италия – там на детето пожелаваха да стане обущар, продавач, да има сладкарничка. У нас какво се пожелава – да стане директор, министър, президент. Този максимализъм ни видиотява“, каза още д-р Герев.

Най-големият парадокс е, че 90% от хората в моята практика са в завидно материално положение. Проблемите им са от съвсем различен характер“, отбеляза психиатърът.

Според него българите не правят изключение от световните стандарти по отношение на това колко често се обръщат към специалист при депресивно състояние. 

Човек трябва да го разтресе напрежение, тревога и безпокойство поне година и половина-две сериозно, за да може да развие депресия. Депресията е състояние на натрупване. Причинно-следствени връзки не могат да се търсят. Освен това е циклично състояние. В рамките на 8-10 години има цикличност и вълни на нарастване на депресията. Това е много интересен феномен, свързан и с икономическото развитие, и със социалните проблеми, които се натрупват“, поясни психиатърът.

Д-р Герев допълни, че „в момента е пикът на депресията". Какво означава това и как да се справим с пролетната умора - вижте във видеото.

Коментари