Публикация

Депресията - водещата причина за влошено здраве в света

Депресията - водещата причина за влошено здраве в света

Броят на хората, страдащи от това заболяване, се е увеличил с 18 на сто за десетилетие


Над 300 милиона души по света страдат от депресия, като това състояние е водеща причина за дълготрайно увреждане на здравето и загуба на трудоспособност. 

Според Световната здравна организация от 2005 г. досега случаите на депресия са нараснали с над 18%, информира БТА.

Липсата на подкрепа за психичното здраве заедно с общия страх от стигма води до това, че мнозина не получават лечението, от което се нуждаят, за да живеят здравословен и продуктивен живот.

СЗО започна кампанията „Депресия: Нека поговорим“ за психичното здраве, като целта е да се преодолее погрешното схващане за състоянието и засегнатите да получат нужната подкрепа.

Симптомите са безсъние, липса на концентрация, намалена енергия, нерешителност, тъга. Депресията повишава риска от някои от най-разпространените болести и психични разстройства, каквито са наркоманията, склонността към самоубийство, диабетът и сърдечносъдовите заболявания. 

От СЗО отчитат, че в много страни състоянието се неглижира, подкрепа за засегнатите хора липсва или е съвсем малка. Средно само 3% от бюджетите за здравеопазване на правителствата са предназначени за психичното здраве. В по-богатите страни едвеа половината от хората, страдащи от депресия, се лекуват.

По данни на Евростат депресията е сериозен проблем и у нас, като засяга един от всеки 12 българи. 

Коментари