Публикация

Хепатит С вече се лекува успешно, проблем е ранното откриване на болните

Хепатит С вече се лекува успешно, проблем е ранното откриване на болните

Според проф. Крум Кацаров всеки четвърти, който е заразен с вируса на хепатит С, рискува да развие цироза, ако не се лекува


Лечението на хепатит С вече не е проблем. Новите медикаменти позволяват да се постигне 95% ерадикация на заболяването, посочи проф. Крум Кацаров, Началник на Клиниката по гастроентерология във ВМА. Това сочат данни от последни проучвания, практиката у нас също засега дава подобни резултати. „Възможно е в бъдеще да възникне някаква резистентност, но се развиват и нови молекули на лекарства, така че бъдещето ще покаже. Но съвременната медицина смята хепатит С за решен проблем“, пояснява специалистът.

Основният проблем у нас е да се открият пациентите с хепатит С, който се предава главно по кръвен път. Смята се, че болните в България са около 1,5% от популацията, но няма истинско епидемиологично проучване. Това значи, че предполагаемата цифра на болните от хепатит С е около 110 000.

Откриваме 3-5% от пациентите, от тях половината ги лекуваме с пегилиран интерферон и рибавирин. С новите режими ще излекуваме около 5%.

В България диагнозата обикновено се поставя случайно, или едва когато са се появили усложнения като цироза. Няма национална програма, която да обхване рисковите групи. Въпреки напредъка на медицината и успехите с новите терапии при хепатит С, те могат да се прилагат при цирозите само в ранните стадии. Това означава, когато биопсията е с данни за нискостепенна цироза, но без декомпенсация.

Кой е най-застрашен от хепатит С

Групите, резервоар на инфекцията, са хората, които приемат венозно наркотици и мъже с хомосексуална ориентация. Повишен е рискът и при пациентите на диализа. Там обаче тенденциите са положителни, защото новата апаратура не позволява в такава степен предаване на вируса на хепатит С. Рискът от инфекция при поставяне на татуировка или някои други леки манипулации е нищожен, освен ако не се правят в много нехигиенични условия.  

При пациенти едновременно с хепатит С и бъбречна недостатъчност може да се прилага нов комбиниран медикамент срещу хепатит С. Това е ново лекарство, което беше дадено като първа линия на терапия. Мога да кажа, че НЗОК създаде много добра организация за лечението на пациентите с хепатит С. Постигнахме споразумение от 1 март 207 г. да паднат ограниченията - т. нар. приоритетни групи. Ние сме единствената източноевропейска страна, в която има пълен достъп до необходимата терапия, подчерта проф. Кацаров.

Рисковете от усложнения при хепатит С, ако не се лекува

80-90% от пациентите изобщо не знаят, че са преболедували хепатит С, тъй като са липсвали видими признаци като пожълтяване. Нямало е повод да се изследват, живеят на бързи обороти както останалите. В даден момент се стига до декомпенсация, открива се цироза или хепатоцелуларен карцином.

Цирозата е основната заплаха. При нелекуван хепатит С, около една четвърт от болните развиват цироза, това прави около 25 000 потенциални пациенти с цироза. В някои от най-тежките случаи се стига до трансплантация на черен дроб. Ако пациентът е диагностициран навреме и лекуван, това спестява около 100 000 лв. на държавата като разходи за трансплантация и съпътстващото лечение. Трудно е да се изразят в пари страданията на пациентите, които често са в активна възраст.

Прогнозата зависи от индивидуалния случай

Диагностициран навреме с хепатит С, сега пациентът има много големи шансове да се излекува от вируса с новите терапии. Каква е прогнозата, зависи от индивидуалния случай. Когато няма фиброза, изгледите са много добри. Друго е терапевтичното поведение, ако фиброзата вече се е развила. От един момент нататък дори вирусът на хепатит С да бъде премахнат, цирозата се задълбочава и може да доведе до влошаване на състоянието на пациента.

Няма ясна концепция как ще се контролират тези пациенти. Приели сме, че веднъж годишно ще ги проверяваме на ехограф, но реално не е много ясно какво се случва при цирозите, коментира още специалистът.

Всички пациенти с хепатит С подлежат на лечение, каза от своя страна проф. Константин Чернев. При вземането на решение играе роля тежестта на чернодробното увреждане, а от друга – генотипът. Новите терапевтични режими търсят освен мощност на ефекта от терапията и пангенотипност – тоест ориентирани са спрямо подвидовете на хепатита. Тогава възможността за създаване на резистентност е много по-ниска. Терапевтичните курсове са по-кратки. Траен вирусологичен отговор при пациентите – 96-100%, който може да бъде постигнат за 12 седмици.

Автор Илияна Ангелова

Коментари