Публикация

Защо е нужно да говорим с психолог?

Защо е нужно да говорим с психолог?

В психиката всичко е логично. Като деца ние изграждаме представи, модели и схеми за това как функционира обществото и как да се справяме ние като част от него с всекидневните перипетии.


Тези съждения и изводи обаче не са изградени на базата на собствен опит, а са взаимствани и усвоени през думите на родителите ни.По-късно пораствайки и придобивайки контакт с редица житейски изпитания ние формираме нови усещания и преживявания, които са адекватни и автентични за самите нас. Не рядко старите модели могат да са в конфликт с новите ни преживявания и това да носи страх, объркване, отвращение и усещане за неспособност за справяне.

В объркването си и в опита си да открие "себе си" човек може да изпадне в безизходица. Усещането, че нещо в нас "не е наред", но не можем да разберем какво е то и защо сме се озовали в това положение, може да предизвика редица телесни симптоми: болки в цялото тяло, нарушен сърдечен ритъм, панически атаки, често боледуване и т.н. Колкото повече човек задържа психичното напрежение в себе си, толкова повече тялото ще страда. За това е добре да се направи консултация със специалист по душевно здраве - психолог.

Психологът е специалист, който е обучен и трениран да разпознава най-фините сигнали за нередности в сферата на психиката. Душевният комфорт на човека може да се подобри значително след изговаряне на някои обезпокоителни и неприемливи в очите на страдащия мисли и чувства. Споделянето с психолог се различава от обикновен разговор с близък по няколко съществени признака - безпристрастност, способност за адекватно отразяване на психичните процеси, опитност. Като "познавач" на психичните процеси той умее да слуша без да осъжда и коментира отрицателно, още повече, той няма очаквания и изисквания към клиента. Психологът знае, че човек съществува така, както може на този етап.

Първата среща с психолог протича като разговор с лекар. Обсъждат се особеностите в състоянието на клиента, които са нетипични и затрудняват ежедневната му дейност. Обръща се внимание на всички съществени отношения и връзки в живота на човека. Изследват се моделите и нагласите на личността, както и реакциите, които се считат за смущаващи. Това се прави с цел специалистът да опознае по-добре личността. Тъй като ключът към собственото ни оздравяване е в самите нас, за да го открием (да намерим верния път) само трябва да намерим преводач, който да разбира езика на душата.

След първият разговор двамата - клиент и психолог, преценяват дали да продължат срещите си и как ще стане това. Когато двамата решат да продължат взаимната си работа се договарят за честотата на срещите и някои основни правила, които и двамата трябва да спазват. Терапевтичният процес изисква постоянство и сериозна мотивация от страна на клиента.

С течение на времето и изграждайки доверителна връзка, клиент и терапевт могат да постигнат много. Екипната работа е изключително ценна, тъй като целта е максималното освобождаване от излишни притеснения и отключване на потенциала на клиента. Животът е такъв, какъвто човек е способен да живее. За това, колкото повече се научава да обича и приема себе си, толкова той избира как да живее, така че максимално да се чувства добре. Да избира контакти и отношения, които го зареждат и му даряват повече приятни отколкото неприятни емоции.

Лили Пирова - психолог

Коментари

Може ли да ми препоръчате за София добър психолог, но и на добра тарифа, тъй като съм студент ?

Благодаря г-жо Пирова :)

Здравейте, аз живея в Сандански и Благоевград. Бихте ли ми предложили ваши колеги в тези градове?

Здравейте! За съжаление не мога да Ви препоръчам колеги в региона. Ако науча нещо по въпроса, ще ви информирам.

Харесва ми статията! Имам приятелка, която работи като психолог с деца и възрастни в Благоевград. Зорница, ако желаете да ви дам нейни координати, ми пишете на лично съобщение.