Публикация

Безплатни очни прегледи в Стара Загора

Безплатни очни прегледи в Стара Загора

Те ще се проведат на 7 април, необходимо е предварително записване на час по телефона


Безплатни профилактични прегледи за дегенерация на макулата организира многопрофилна болница „Тракия“ в Стара Загора.

Специалисти ще приемат в кабинет номер 1 на Медицински център „Трета поликлиника“ от 8:30 до 13:30 часа на 7 април, когато се отбелязва Световният ден на здравето. 

Необходимо е предварително записване на тел. 0895 582 913.

Заболяването се среща обикновено след 60-годишна възраст, но тъй като през последните години показва подмладяване, подходящи за преглед са хора на възраст над 45 г.  Добре е да се консултират със специалист пациенти с оплаквания от намалено зрение, замъгляване на зрителното поле, вълнообразно изкривяване на редовете при четене и/или разместване на буквите, с промяна в цветоусещането и илюзията, че предметите са по-малки по размер. 

Навременната профилактика е от решаващо значение за ранното откриване и за лечението на т.нар „влажна форма“ на макулната дегенерация, категорични са специалистите.

Прегледът включва изследване на зрението и по преценка оптична кохерентна томография (ОСТ) на макулата и нативна снимка на очното дъно. 

За уточняване на състоянието на очите може да се наложи поставяне на очни капки за разширяване на зениците, допълват от лечебното заведение.

Коментари