Публикация

Много е „шик“ да си срещу ваксините, но това излага децата на риск

Много е „шик“ да си срещу ваксините, но това излага децата на риск

С доц. Атанас Мангъров разговаря Галина Спасова


Доц. Атанас Мангъров е началник на Първо детско отделение към Националната инфекциозна болница „Проф. Ив. Киров”. Има две специалности – Инфекциозни болести и Педиатрия. Водещ консултант е на редица престижни международни и местни научни организации. Наскоро получи ценен атестат и за преподавателската си работа – абсолвентите от випуск 2016 на Медицинския университет в София го удостоиха с признанието „Любим преподавател“. В младостта си се е насочил към медицината най-вече защото бил убеден, че тя е в най-голяма степен независима професия. И сега мисли така.

  • Д-р Мангъров, какво от съветите ви като педиатри инфекционисти не достига до обществото все още?
  • Умните хора разбират, че е по-добре децата да се профилактират и да не се разболяват, отколкото да се лекуват, след като са се разболели. Тъй като нашата специалност е гранична, тя е на практика спешна педиатрия, казваме - по-добре е да не се стига до тази спешност. Но това все още не се проумява масово. Според самурайския принцип добрият воин не воюва – той крещи, вади меч, зъби се, но гледа да не влиза в сражение. Защото, стигне ли се дотам, не се знае кой кого. А когато терен на сблъсъка е едно дете, нещата са много сериозни.
  • Как да се спази този самурайски принцип, да се избегне сражение с инфекцията?
  • Отнесено към общата педиатрия, най-сигурният начин е да се спазват правилата за отглеждане на децата, които съвременната медицина предлага. Това означава да живеят природосъобразно, да се хранят правилно (и да не се забравя, че отглеждаме деца, а не прасета – храненето не е най-важното, човек има и втори етаж, който също трябва да се развива!). Специално по отношение на инфекциозните заболявания ваксините, имунизациите са нещо, което може в значителна степен да намали риска. Пак казвам, най-добре е да не допуснем детето да се разболее.
  • Наблюдавате ли уталожване на антиваксиналните страсти?
  • Не, продължават да се вихрят всевъзможни форми на медицинска самодейност със или без художествени ръководители, което излага децата на риск. Има и лекари, които пригласят в това. Някои го правят от невежество – не са внимавали на лекциите и упражненията, а други – от чисто комерсиален интерес. Говоря за занимаващите се с хомеопатия, холистична медицина и всякакви други алтернативни методи. Много е шик да си против ваксините. Не ми е съвсем ясно защо го правят.
  • От какви инфекции, характерни за годините Ви като млад лекар, днес сме се избавили?
  • На първо място, изчезнаха хепатитите. Това, с което ние се занимавахме основно преди години – острите хепатити тип В при новородените. Вече повече от 20 години не сме виждали дете с чернодробна кома, а това е така заради започналата от 1992 година имунизация срещу хепатит В. Друго заболяване, което вече е много рядко, е бактериалният менингит. Преди лекувахме по 30-40 деца годишно, сега имаме 1-2 случая. Това е също резултат от въведената през 2009 г. задължителна имунизация за част от менингитите. Така че значителна част от заболяванията, които ни бяха основна грижа, намаляха. Но сме далеч от пълното щастие.
  • Ще се избегне ли епидемия от морбили след сега появилите се случаи?>>>цялото интервю ТУК

Коментари

С доц. Мангъров винаги сме били единомишленици относно ползата от ваксините. На конгреса на нашето научно дружество през 2016г изнесох обширна презентация относно вредата, която нанасят антиваксиналните движения и несъстоятелните критики към ваксините, неподплатени с никакви научни аргументи. Само който не е виждал как умира дете от ваксинопредотвратимо заболяване може да прави неграмотни изказвания срещу имунизациите. Не ми е ясна позицията на д-р Здравка Царкова - тя по какво е специалист , за да воюва по този начин за благото на децата. Отворена съм за въпроси и обсъждане на проблема.

Много е важно всички колеги да се обединим във войната срещу ваксините , да привлечем медиите на наша страна ,защото това е в името на децата

Елегантен изказ, точно и вярно съдържание. Благодаря!

ПРОЧЕТИ ТОВА !! !!

Петър  Галев
1 апр 2020 12:28

Безпросветното антиваксърство е много гръмогласно, но докато не се случи реална беда. Нали видяхте в Търновската болница каква истерия настана, предизвикана точно от млада жена - активистка срещу ваксините. Защото едно е на теория да си против предпазването от инфекциозни болести, а друго е, когато те се стоварят върху детето ти. Не ме разбирайте грешно - всяка майка искрено се притеснява за детето си, но нека да не го лишава от възможностите за защита, които съвременната медицина дава.