Публикация

От печата: Болници държат деца като заложници, за да точат касата

От печата: Болници държат деца като заложници, за да точат касата

Хоспитализират ги по 3 до 5 дни без да е необходимо


Болници държат деца като „заложници”, за да точат Националната здравноосигурителна каса, пише в. „Монитор“.

Малките пациенти се хоспитализират по три до пет дни, колкото е клиничната пътека, без каквато и да било нужда, за да си осигурят лечебните заведения в пълен размер парите от касата.

Ако ги изпишат по-рано, финансовата институция няма да им плати нищо. В същото време, по време на престоя на децата се правят само рутинни операции или изследвания, за които изобщо не се налага да са на легло, отбелязва изданието.

Такъв е случаят с 7-годишно момиченце в Университетската болница по педиатрия в София. То е хоспитализирано за пет дни за гастроентероскопско изследване. „Бяха й направени две изследвания в рамките на два дни, но трябваше да стоим, без да се налага още три дни, до края на седмицата.

Независимо че се водех придружител и не ми взеха такса, през цялото това време трябваше да се сместваме двете на едно легло“, разказва майката.

Вестникът отбелязва, че не само деца, но и възрастни стоят ненужно дълго в болница.

Като принудителен престой, с който се нарушават правата на пациента, определи д-р Николай Болтаджиев, председател на Националното сдружение на частните болници в България, изискването касата да плаща на болниците цената на клиничната пътека само ако болният е бил в здравното заведение толкова дни, колкото са определени в нея.

Д-р Болтаджиев обяснява, че заради принудителното стоене в болница сдружението ще сезира омбудсмана и Надзорния съвет на НЗОК.

С промяна в новия Национален рамков договор, който влезе в сила от 1 април, касата ще плаща на лечебните заведения 80% от клиничната пътека и при преждевременно изписване. Досега те получаваха 60 на сто от стойността й. Промяната обаче важи само за клинични пътеки, които са до два дни. Ако периодът е по-дълъг, болниците, както и досега, няма да взимат пари.

Подуправителят на НЗОК д-р Димитър Петров, цитиран от изданието, отбелязва, че се обмисля от октомври 15 клинични пътеки да преминат от болничната към доболничната помощ, тъй като те включват предимно процедури. По думите му се предвижда те да бъдат от сферата на офталмологията, гастроентерологията и неврологията.

Така няма да се налага на хората да стоят излишно в болниците, тъй като това са неща, които могат да се извършват манипулационно и от лекарите специалисти в диагностично-консултативните центрове, коментира д-р Петров.

Повече по темата четете във в. „Монитор“.

Коментари