Публикация

Движението - стъпка №1 при хипертония


Недостигът на физическа активност води до кислородна недостатъчност и произтичащите от това различни нарушения в работата на целия организъм.

Затова и лечебната физкултура е неотменна част от профилактиката на сърдечно-съдовите заболявания и в частност - на хипертонията.

Специалистите препоръчват сутрешна и лечебна гимнастика, дозирани разходки пеша, спортни упражнения и игри.

Наличието на високо кръвно налягане съвсем не означава, че болните са инвалиди. Напротив, физическата активност, особено ако е съпроводена с положителни емоции и не представлява бреме за пациентите, е отлично средство за профилактика и лечение.

Освен това умереният спорт може да помогне на болния да се избави от излишните килограми, което е част от лечението и на хипертонията.  

Лечебната физкултура при пациенти с високо кръвно налягане е насочена преди всичко към отстраняването на последиците от хиподинамията – недостига на физическа активност. Това подобрява функциите на цялото кръвообращение.

Влиянието на спорта върху организма се осъществява по рефлекторен път, с което се обезпечава повишената функционална способност на сърдечно-съдовата и нервната система.

При хипертоничната болест под влиянието на лечебната физкултура се снижава възбудимостта, отстраняват се невротичните прояви, подобрява се тонусът на кръвоносните съдове и настъпват благоприятни промени в обмяната на веществата.

Всеки вид двигателна активност при разумно дозиране подобрява жизнената дейност на всички системи в организма, повишава умствената и физическата работоспособност, подсилват се защитните сили на организма.

При хипертония особено полезни са ходенето, плуването и лечебната гимнастика.

Важно е ,преди да започнат самостоятелна програма за физическа активност, болните да се консултират с лекуващия ги специалист. Лекарят ще помогне при избора и интензивността на тренировките. Натоварването трябва да се увеличава постепенно.

Коментари