Публикация

Често уриниране при жените – причини и лечение

Често уриниране при жените – причини и лечение

Кофеинът, алкохолът и лютите храни може да дразнят пикочния мехур


Честото ходене до тоалетна, накъсаният сън нощно време и отказът от срещи или дълги пътувания, където може да  няма подходяща тоалетна, са много познати на жени, които се оплакват от често уриниране.

Всеки човек уринира с различна честота през деня в зависимост от това колко течности пие и как работят бъбреците му.  Средно човек уринира между 6 и 8 пъти за период от 24 часа, обясняват специалистите от Cleveland Clinic, САЩ.

Макар че понякога някои хора може да ходят по-често до тоалетна, обичайно уриниране по-често от 8 пъти на ден може да е сигнал за проблем, коментират специалисти пред изданието Medical News Today.

Причини и рискови фактори
Понякога честото уриниране се дължи на поемането на твърде много течности, които ускоряват работата на бъбреците или пък дразнят пикочния мехур. Пример е прекомерното поене на кофеин чрез кафе, чай и някои безалкохолни напитки.  

Честото уриниране обаче може да се дължи и на някои заболявания като:

  • Камъни в пикочния мехур
  • Диабет
  • Цистит
  • Ниски нива на естроген
  • Твърде активен пикочен мехур
  • Инфекция на пикочните пътища
  • Слаби органи на тазовото дъно

Затлъстяването също може да е фактор при честото уриниране. Наднорменото тегло оказва допълнителен натиск върху пикочния мехур. Друг рисков фактор може да е бременността, когато уголемяващата се матка започне да оказва допълнителен натиск върху пикочния мехур. В резултат на това бъдещата майка може да ходи до тоалетна по-често. 
Менопаузата също може да окаже влияние върху контрола на пикочния ни мехур. След спирането на менструационните цикли организмът на жената престава да произвежда естроген. Този хормон може да окаже влияние на лигавиците на пикочния мехур и на пикочния канал. В резултат жената също може да уринира по-често.

Друг рисков фактор може да се окаже естественото раждане, когато детето се придвижва през вагината. Раждането може да отслаби мускулите на тазовото дъно, които поддържат на позиция пикочния мехур. 
Понякога обаче честото уриниране може да се дължи и на увреждане на нервите в самия пикочен мехур вследствие на раждането. Понякога жената няма проблеми с контрола на пикочния мехур веднага след раждането, но симптомите могат да се появят години по-късно.

Симптоми и усложнения

Възможно е да се явят допълнителни симптоми освен честото уриниране. Това може да даде ключ на лекаря за потенциалната причина за този проблем. 


Подобни примери могат да бъдат:

  • Промяна в цвета на урината, която става червена, розова, или с цвят на кока кола
  • Внезапен и силен повик за уриниране
  • Проблем с пълното освобождаване на пикочния мехур
  • Изпускане на урина или пълна загуба на контрол върху пикочния мехур
  • Болка или парене при уриниране 

Усложненията, свързани с проблеми с уринирането, често зависят от по-дълбока причина за състоянието. Например, ако честото уриниране  се дължи на инфекция на пикочните пътища и тя не бъде лекувана, може да се стигне до много сериозно и систематично възпаление. То може да увреди бъбреците на жената и да причини стеснение на пикочните канали.   
Ако честото уриниране се яви като самостоятелен симптом без друго заболяване, което да подлежи на лечение, то може да се отрази на качеството на живот на жената. Тя може да страда от нарушен сън заради честото ходене до тоалетна нощно време. Също така, жената може да започне да се въздържа от социални контакти и излизане навън от притеснение, че ще й се налага често да ходи до тоалетната. Всичко това може да се отрази на самочувствието й.  

Кога да отидем на лекар

Ако честото уриниране е придружено от симптоми на евентуална инфекция, жената непременно трябва да отиде на преглед. Добре е да се внимава за симптоми като треска, болка при уриниране, оцветена в розово или в червено урина. 

Болезненото уриниране или болките в таза също са повод за притеснение, ако са придружени от често уриниране. Освен това жената трябва да се обръща за консултация към лекаря си всеки път, когато са налице симптоми, които й причиняват неудобство или намаляват качеството й на живот.  

Как се диагностицира честото уриниране

При прегледа лекарят първо ще разпита пациентката за евентуални предишни здравословни проблеми. Специалистът ще иска да знае кога са започнали симптомите, какво ги засилва, какви лекарства пие жената, каква храна и какви течности приема дневно, има ли някакви оплаквания при уриниране. Обикновено след това пациентката дава урина за лабораторни изследвания. 

Други изследвания могат да включват цистометрия – диагностична процедура, с която се измерва капацитета на пикочния мехур и неговото налягане. Възможно е да бъде направена и цистоскопия – ендоскопско изследване на вътрешността на пикочния мехур и на уретрата. Възможни са и други диагностични методи в зависимост от симптомите на пациентката.  

Лечение и превенция

Ако честото уриниране е причинено от инфекция на пикочните пътища, може да се предприеме лечение с антибиотици.

Други терапии и превантивни техники, когато честото уриниране не се дължи на инфекция:

  • Промяна в навиците: Избягване на храни и напитки, които дразнят пикочния мехур. Например избягване на кофеин, алкохол, газирани напитки, шоколад, изкуствени подсладители, люти храни и храни, в които има домати. 
  • Промяна в режима на приемане на течности: например - избягването на пиенето на твърде много вода преди лягане може да намали вероятността от събуждане през нощта, за да отидете до тоалетна.
  • Тренировка на пикочния мехур: Това е друг начин да се ограничи ходенето до тоалетна. За да постигне това, жената трябва да ходи до тоалетна редовно, а не да изчаква да почувства нужда да изпразни пикочния си мехур. Добре е първо схемата да бъде обсъдена с нейния лекуващ лекар.
  • В допълнение към тези методи, медицинският специалист може да предпише лекарства, които намаляват спазмите на пикочния мехур и водят до отпускането му. Това ще доведе до облекчаване на позивите да се отиде до тоалетна.

Коментари