Публикация

Разногласия между пациентски организации


Федерация „Български пациентски форум” категорично се противопостави на изказване на д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация.

Според организацията, председателствана от Теодора Захариева, д-р Хасърджиев си е позволил „от името на пациентското движение да изразява и лансира тези, свързани с доплащане на здравни грижи”.

Председателят на НПО по-рано днес заяви, че пациентските организации смятат, че в повечето случаи е редно пациентът да поеме част от отговорността.

„Смятаме, че въвеждането на потребителската такса както при общопрактикуващия лекар, така и въвеждането на доплащане в доболничната помощ биха регулирали донякъде процесите в здравеопазването. Разбира се, трябва да говорим за достъпна такса. В никакъв случай това не означава, че цялата тежест от лечебния процес трябва да пада върху пациента. По-скоро би трябвало да говорим за минимален процент доплащане, който да регулира неправомерните и не винаги основателни искания от страна на пациентите да посещават специалист или прекомерното посещение при общопрактикуващия лекар”, посочи д-р Хасърджиев пред БНТ.

„Недопустимо е такова изказване предвид затрудненото положение на българския пациент в неясната здравна реформа”, посочва федерация „Български пациентски форум”.

Тя настоява за публично извинение „на всички онези потребители на здравни грижи, които се чувстват предадени от едно такова изказване и отстъпление на отвоюваните и без това малко придобивки на българския пациент”.

 

 

 

Коментари