Публикация

Нов опит да се направи детска болница

Нов опит да се направи детска болница

Тя ще бъде място за лечение, психологическа и социална подкрепа на малките пациенти и техните семейства


Започва поредната инициатива за построяване на национална детска болница, в която да се лекуват пациенти във всички педиатрични специалности, пише в новия си брой в. „Сега“.

Началото на инициативата за построяването на „Нова многопрофилна университетска детска болница - Детски здравен парк“ ще бъде дадено от Българската педиатрична асоциация и асоциация „Родители“ на 5 април във Военния клуб. 

Тогава ще бъде обявен Инициативният комитет, който ще работи по осъществяването на проекта. Сред гостите на събитието се очаква да бъдат и президентът Румен Радев, кметът на София Йорданка Фандъкова и омбудсманът Мая Манолова.

Детският здравен парк ще е не просто модерна болница, а място за лечение, психологическа и социална подкрепа на децата и техните семейства, за наука, професионално развитие и изграждане на съвременни политики в областта на детското здраве.

Изданието уточнява, че България е единствената страна в ЕС, в която няма голяма национална многопрофилна педиатрична болница. В София има детска болница, но в нея няма хирургия. Детската онкохематология пък е самостоятелна болница и се намира в сградата на ИСУЛ.

Идеята за построяването на национална педиатрична болница съществува отдавна. Първата копка е направена през 1978 г. на територията на Университетската болница „Александровска“. Издигнат е частично корпус, който в момента е изоставен. В годините проектите продължават, но поради различни причини не се реализират. 

Един от тях дори приключи с огромен скандал, когато при кабинета „Сакскобургготски“ парламентът не позволи на правителството да изтегли заем от австрийска банка, за да построи болница със 150 легла за 42 млн. евро. В договора за заем бяха открити десетки нарушения, включително връзка между изпълнителите на проекта и премиера, допълва всекидневникът.

Коментари