Публикация

Прокуратурата: Имаме гласни доказателства срещу министър Семерджиев

Смятаме, че ще можем да убедим съда, че има извършено престъпление, каза Румяна Арнаудова


Румяна Арнаудова, сн.: bTV

Няма доказателства на служебния министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев да е бил оказван натиск. 

Това каза Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор Сотир Цацаров, пред bTV.

Има обаче свидетелски показания срещу него, с които смятаме, че ще можем да убедим съда, че има извършено престъпление“, подпълни тя.

Вчера специализираното звено „Антикорупция“ към Софийската градска прокуратура привлече министъра като обвиняем за престъпление против реда на управлението. Според магистратите той е заплашил с уволнение директора на Изпълнителна агенция по лекарствата (ИАЛ) доц. Асена Стоименова, ако не назначи посочен от него човек за заместник-директор на агенцията. Според доц. Стоименова обаче лицето е било в конфликт на интереси. 

В писмено изявление до медиите здравният министър коментира, че обвиненията срещу него са в стил „гузен негонен бяга“ и отрича да е имало заплаха или искания за оставка. Д-р Семерджиев отбелязва, че повече от месец доц. Стоименова организирала масиран натиск върху него, за да не бъде сменена.

На Семерджиев е наложена мярка за неотклонение „Подписка“. Ако бъде признат за виновен, може да получи до 6 години затвор.

 „Конкретните заплахи, които Семерджиев е отправил, са: „Мога да ви уволня, мога да ви направя и други неща“. Това е част от разговора и част от формата на принуда, които той е използвал. Преди това е поискал оставката на Стоименова, а тя е отговорила, че няма да си я подаде. Със заплашителен тон министърът е уточнил, че очаква на 27 март тя да назначи посоченото ѝ лице за свой заместник и че секунда повече няма да я чака. Така че има няколко думи с изключително заплашителен и настоятелен тон, които ние възприемаме като заплаха“, каза пред телевизията Румяна Арнаудова.

Тя поясни, че няма запис на този разговор, не са използвани специални разузнавателни средства.

Но имаме свидетели и очевидци. С гласни доказателства смятаме, че ще можем да убедим съда, че има извършено престъпление“, посочи говорителят на главния прокурор.

Според Румяна Арнаудова не е работа на министъра да дава предложения за назначаването на заместници и щом не е имало такива, очевидно не се е налагало.

Лицето, за което Семерджиев е настоявал да бъде назначено, е било в конфликт на интереси с поста, тъй като проверката на Стоименова в интернет и Търговския регистър е показала, че той е собственик на няколко дружества, всички в областта на здравеопазването, които са подотчетни на агенцията. Т.е. едно подотчетно лице ще стане контрольор“, допълни Румяна Арнаудова.

Коментари