Публикация

Какво трябва да знаем за повишените нива на пикочната киселина

Ако имате наднормено тегло, високо артериално налягане, захарен диабет, бъбречно заболяване или приемате отводняващи медикаменти (диуретици), е препоръчително да изследвате нивото на пикочна киселина в кръвта.


Пикочната киселина се образува при разграждането на белтъчни съединения, наречени „пурини“. Тя се отделя основно през бъбреците в урината. Повишеното ниво на пикочна киселина в кръвта се нарича хиперурикемия. Когато хиперурикемията е съпроводена с болки в ставите и артрит, това е заболяването подагра. Хиперурикемията и подаграта водят до повишен сърдечносъдов риск, прогресивно влошаване на бъбречната функция, трудно овладяваща се хипертония и захарен диабет.

Броят на пациентите с подагра и с хиперурикемия нараства многократно в света, поради високата консумация на храни, богати на фруктоза и пурини (белтъчни съединения). Хиперурикемията не дава клинични прояви и може да се установи само с лабораторни изследвания, но тя е свързана със заболявания на различни органи и определено повишава риска от сърдечно съдови болести.  При повишени стойности на пикочната киселина се обърнете към лекуващия си лекар, който ще Ви препоръча подходяща диета и медикаментозно лечение.

Диета при подагра

Диета при хиперурикемия и подагра - изтеглете от тук:

Има храни, които повишават нивата на пикочната киселина в кръвта. В тях се съдържат веществата, наречени „пурини“. Диетата при подагра или хиперурикемия цели ограничаване на приема им, което ще спомогне за намаляване на симптомите и забавяне прогресията на заболяването и усложненията му.

Храни, които да се избягват при подагра

 

Храни, които би следвало да се избягват

 

  • червени меса, животински вътрешности, месни бульони, дивечово месо, месо от млади животни - агнешко, телешко
  • морски дарове
  • някои видове риби - сьомга, аншоа, херинга, скумрия, тон. Начинът на приготовление на рибата дава отражение върху нивата на пикочната киселина в кръвта, затова се препоръчва тя да не се консумира сурова или печена, а варена или пържена
  • алкохол, включително бира и ликьори

Храни с умерена консумация

 

Храни, които да се консумират в умерено количество

 

  • меса - свинско, пилешко, патица, гъска
  • хайвер
  • гъби, грах, спанак, карфиол, бобови растения, аспержи, пшенични зародиши, овесени ядки и трици
  • соя и соеви продукти, сирене тофу
  • колбаси
  • прясно изцедени или фабрично произведени плодови сокове, безалкохолни напитки, храни, богати на фруктоза, като бисквити, вафли
  • ограничен прием на мазнини. Препоръчително е ползването на растителни мазнини -зехтин, слънчогледово олио и др.

Разрешени храни

 

Разрешени без ограничения храни

 

  • продукти с пълнозърнесто брашно, паста, ориз
  • зеленчуци - 3-4 пъти дневно, пресни или готвени - домати, тиквички, тиква, зеле, картофи, чушки, спанак, авокадо и др.
  • сезонни плодове - 3-4 пъти дневно, пресни  или замразени - череши (доказано е, че черешите намаляват пикочната киселина), грозде, ябълки, банани, праскови и др.
  • мляко и млечни продукти, желателно с по-ниска масленост (доказано е, че приемът на мляко спомага за намаляване нивата на пикочна киселина в кръвта)
  • ядки - бадеми, лешници, фъстъци и др.
  • подправки - чесън, лук, джинджифил, канела
  • кафе - доказано е, че кафето намалява пикочната киселина
  • достатъчно количество вода.

Гладуването не е препоръчително, защото повишава стойностите на пикочна киселина в кръвта.

Много често се налага, освен индивидуален хранителен режим, да провеждате и медикаментозно лечение, назначено  от компетентен лекар, чрез което стойностите на пикочна киселина в кръвта се нормализира.

Материалът е подготвен с помощта на проф. д-р Боряна Делийска, д.м.н., началник на клиника по нефрология, УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ

Повишени нива на пикочна киселина

 

Прикачени файлове

Повишени нива на пикочна киселина ...

Коментари