Публикация
Какво трябва да знаем за повишените нива на пикочната киселина

Ако имате наднормено тегло, високо артериално налягане, захарен диабет, бъбречно заболяване или приемате отводняващи медикаменти (диуретици), е препоръчително да изследвате нивото на пикочна киселина в кръвта.
Пикочната киселина се образува при разграждането на белтъчни съединения, наречени „пурини“. Тя се отделя основно през бъбреците в урината. Повишеното ниво на пикочна киселина в кръвта се нарича хиперурикемия. Когато хиперурикемията е съпроводена с болки в ставите и артрит, това е заболяването подагра. Хиперурикемията и подаграта водят до повишен сърдечносъдов риск, прогресивно влошаване на бъбречната функция, трудно овладяваща се хипертония и захарен диабет.
Броят на пациентите с подагра и с хиперурикемия нараства многократно в света, поради високата консумация на храни, богати на фруктоза и пурини (белтъчни съединения). Хиперурикемията не дава клинични прояви и може да се установи само с лабораторни изследвания, но тя е свързана със заболявания на различни органи и определено повишава риска от сърдечно съдови болести. При повишени стойности на пикочната киселина се обърнете към лекуващия си лекар, който ще Ви препоръча подходяща диета и медикаментозно лечение.
Диета при хиперурикемия и подагра - изтеглете от тук:
Има храни, които повишават нивата на пикочната киселина в кръвта. В тях се съдържат веществата, наречени „пурини“. Диетата при подагра или хиперурикемия цели ограничаване на приема им, което ще спомогне за намаляване на симптомите и забавяне прогресията на заболяването и усложненията му.
Храни, които би следвало да се избягват
- червени меса, животински вътрешности, месни бульони, дивечово месо, месо от млади животни - агнешко, телешко
- морски дарове
- някои видове риби - сьомга, аншоа, херинга, скумрия, тон. Начинът на приготовление на рибата дава отражение върху нивата на пикочната киселина в кръвта, затова се препоръчва тя да не се консумира сурова или печена, а варена или пържена
- алкохол, включително бира и ликьори
Храни, които да се консумират в умерено количество
- меса - свинско, пилешко, патица, гъска
- хайвер
- гъби, грах, спанак, карфиол, бобови растения, аспержи, пшенични зародиши, овесени ядки и трици
- соя и соеви продукти, сирене тофу
- колбаси
- прясно изцедени или фабрично произведени плодови сокове, безалкохолни напитки, храни, богати на фруктоза, като бисквити, вафли
- ограничен прием на мазнини. Препоръчително е ползването на растителни мазнини -зехтин, слънчогледово олио и др.
Разрешени без ограничения храни
- продукти с пълнозърнесто брашно, паста, ориз
- зеленчуци - 3-4 пъти дневно, пресни или готвени - домати, тиквички, тиква, зеле, картофи, чушки, спанак, авокадо и др.
- сезонни плодове - 3-4 пъти дневно, пресни или замразени - череши (доказано е, че черешите намаляват пикочната киселина), грозде, ябълки, банани, праскови и др.
- мляко и млечни продукти, желателно с по-ниска масленост (доказано е, че приемът на мляко спомага за намаляване нивата на пикочна киселина в кръвта)
- ядки - бадеми, лешници, фъстъци и др.
- подправки - чесън, лук, джинджифил, канела
- кафе - доказано е, че кафето намалява пикочната киселина
- достатъчно количество вода.
Гладуването не е препоръчително, защото повишава стойностите на пикочна киселина в кръвта.
Много често се налага, освен индивидуален хранителен режим, да провеждате и медикаментозно лечение, назначено от компетентен лекар, чрез което стойностите на пикочна киселина в кръвта се нормализира.
Материалът е подготвен с помощта на проф. д-р Боряна Делийска, д.м.н., началник на клиника по нефрология, УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ”
Коментари