Публикация

Предварителните изследвания на Байрям и баба му показват съвместимост за донорство

Предварителните изследвания на Байрям и баба му показват съвместимост за донорство

Детето е настанено в германска клиника, чака трансплантация на бъбрек


Предварителните изследвания на Байрям и баба му показват съвместимост за донорство
снимка: Би Ти Ви

Изследванията на малкия Байрям и баба му показват добри резултати до момента. По информация на клиниката в Тюбинген, където са приети двамата, в петък са приключили всички предварителни тестове на Селима Али, които показват, че тя е подходящ донор за момчето.

Това съобщава Център „Фонд за лечение на деца в чужбина“.

9-годишното момче, което страда от хронична бъбречна недостатъчност, от седмица е в германската клиника, за да се подложи на трансплантация.

Заминаването му беше отложено веднъж от здравното министерство, въпреки че през ноември фондът беше одобрил финансиране на процедурата в чужбина. Аргументът на ведомството беше, че тя може да бъде извършена у нас.

След силна обществена реакция и лекарски консилиум МЗ реши да поеме всички разходи по хоспитализацията, изследванията, лечението, трансплантацията, както и за грижите в следоперативния период. 

В разговор между лекаря, извършващ подготовката за трансплантация и отговарящ за следтрансплантационния период на донора, и директора на фонда д-р Тинка Троева е получена информация за показаната съвместимост от изследванията до момента, която потвърждава пригодността на баба Селима за донор. Окончателното решение ще бъде взето на лекарски консилиум, вероятно през седмицата, поясняват от фонда.

Молбата на лекарите от клиниката в Тюбинген е, след евентуална трансплантация да се проследява редовно здравословното състояние на донора - Селима Али, както и да се изпращат до тях всяка година около датата на интервенцията резултати от пълните й изследвания. Д-р Троева е поела ангажимента за това.

Хемодиализата и изследванията при малкия Байрям продължават. 

Коментари