Публикация

Възможно е двата пола да реагират различно на HPV


Ново изследване разкрива, че твърденията за разпространението на предаваните по полов път заболявания може и да не важат за човешкия папилома вирус (HPV).

Американски учени са открили доказателства, че хетеросексуалните двойки, които споделят самобръсначки и хавлиени кърпи или  използват привидно рискови сексуални практики, не са в по-голям риск от взаимно заразяване. Това откритие противоречи на твърденията, че човешкият папилома вирус инфектира клетките в близост до драскотини или рани.

Проучването, публикувано в Journal of Adolescent Health, е предварително и е обхванало само 25 двойки. Средната възраст на мъжете е 25 години, а на жените – 23.

Анализирани са проби от ДНК на HPV, открит у участниците, за да се установи кои споделят еднакви щамове на вируса.

Резултатите показват, че двойките, които ползвали общи кърпи, самобръсначки и практикували анален секс, не са  имали общ вирус.

Възможно е имунната система на двата пола да реагира различно на вируса, като при мъжете може би успява да се справи по-бързо.

HPV е често срещан вирус и специалистите смятат, че повече от 80% от хората са имали контакт с него през живота си. Предава се през кожата и по  полов път.

Откритията може да помогнат за изясняване на ефективността на ваксинацията срещу HPV и при мъжете, и при жените.

Коментари