Публикация

Започва пролетната кампания за насърчаване на доброволното кръводаряване

Започва пролетната кампания за насърчаване на доброволното кръводаряване

Всеки ден само в София се преливат над 100 литра кръв


Започна пролетната кампания за насърчаване на доброволното кръводаряванеНационалният център по трансфузионна хематология (НЦТХ) започва ежегодната си пролетна кампания за насърчаване на доброволното кръводаряване. 

Тази година инициативата е под наслов „Запалете свещичка. Дарете кръв. Дарете живот от себе си”, съобщи Министерството на здравеопазването.

Началото на акцията по традиция съвпада с големия християнски празник Цветница. На този ден прекрачваме прага на храма и палим свещи за здраве. В същия момент стотици хора се борят за живота си. Всеки ден само в София се преливат над 100 литра кръв. Нуждаещите се от кръвопреливане разчитат на нашите съпричастност и милосърдие, изтъкват от НЦТХ.

На 9 април, от 9:00 до 13:00 часа, мобилните екипи за кръводаряване на Националния център ще бъдат разположени в близост до:

- храм „Света Неделя” – площад „Св. Неделя” № 19, в аулата на Богословския факултет;

- храм „Свети Седмочисленици” – в сградата на VI ОУ „Граф Игнатиев”,  ул. „6 септември” 16 В;

- храм „Света Параскева” –  до „Дарби колидж“ (в двора на храма), бул. „Г. С. Раковски” 58;

- храм „Покров Богородичен” – в Енорийския център „Покров Богородичен”, зад хотел „Родина”.

Българската православна църква подкрепя хуманната проява на доброволно кръводаряване, а Епархийското ръководство на Софийската света митрополия официално даде благословията си за провеждане на инициативата, допълват от здравното министерство.

Коментари