Публикация

Все повече мъже на 40 г. и 50 г. вземат стероиди, за да изглеждат по-млади

Все повече мъже на 40 г. и 50 г. вземат стероиди, за да изглеждат по-млади

Много от тях си набавят препаратите онлайн, не са наясно с рисковете


Все повече мъже на средна възраст прибягват до пиенето на анаболни стероиди, за да изглеждат и да се чувстват по-млади и да се справят по-добре в секса, предупреждават британски експерти.

Наблюдава се ново явление сред мъжете над 40- и 50-годишна възраст, а при някои дори и над 60 и 70 години, които вземат тези препарати, за да имат повече енергия, както и за да намалят някои от признаците на стареенето като покачване на теглото и по-ниско либидо. Стероидите обаче могат да причинят цяла поредица от здравословни проблеми като сърдечносъдови заболявания и образуване на тромби в кръвоносните съдове, предупреждават лекари.

Терапия като хормонозаместителната при жените
„Установихме, че ги ползват доста възрастни мъже. Това е почти като хормонозаместителната терапия при жените, която облекчава симптомите при менопаузата. Стероидите също така могат да ви помогнат да намалите мазнините в тялото си“, обяснява пред в. „Гардиън“ Джулиън Бейкър, професор по приложна физиология в Университета на Западна Шотландия.

“Това е голям проблем, но все още няма данни какви ще са дългосрочните последици от тази употреба. Не сме сигурни какво точно е въздействието на анаболите на тази възраст, очевидно всеки смята, че са безопасни“, коментира професорът.

Все повече мъже на средна възраст прибягват до пиенето на анаболни стероиди, за да изглеждат и да се чувстват по-млади

С напредването на възрастта при мъжете нивото на техния тестостерон спада, което може да доведе до понижаване на сексуалното желание, натрупване на килограми и намаляване на мускулатурата. Стероидите имитират ефектите на тестостерона и увеличават растежа на мускулната маса. При някои мъже те са предписани от лекар. Според проф. Бейкър обаче повечето мъжете черпят информация от списанията и онлайн за анаболите.
Възрастните мъже прибягват до по-малки дози

Броят на мъжете над 50 години във Великобритания, които вземат анаболни стероиди за имидж и сила, все още е малък. Той обаче се е удвоил за последните 5 години, предупреждава изследователят Джоузеф Кийн от John Moores University в Ливърпул. Според него между 15 000 и 30 000 мъже над 40 години  използват стероиди. Джоузеф Кийн смята, че по-възрастните мъже в типичния случай използват по-малки дози и по-рядко от по-младите мъже, като целта им е да изглеждат стегнати и представителни, когато са в по-млада компания. 

Типичният цикъл при стероидите трае около 3 месеца, като се започва с по-малка доза и се увеличава, преди да бъде завършен, обяснява Кийн. В пика на цикъла препаратите могат да се пият всеки ден. По-възрастните мъже обаче предпочитали да вземат по-малки дози, но по-продължителен период от време – например една инжекция на всеки 7 до 10 дни.

Употребата може да е опасна
„Тази употреба може да е опасна и това ме тревожи. Много от хората, които ни посещават, държат да вземат информирано решение“, обяснява Сид Уифен, ръководител на клиниката Juice в Шефилд, която консултира хората за употребата на стероиди и други препарати за подобряване на външния вид. „Други мъже обаче получават информацията си от други места и тя не винаги е добра.“  

Екипът на клиниката отбелязва, че все повече по-възрастни мъже се обръщат към тях за помощ, защото искат да изглеждат по-млади и по-енергични.  Веднъж след като намалее или спре приемът на стероиди обаче, започва движение в обратната посока и се появяват симптоми като  например лошо настроение или тревожност.  

Живеем по-дълго и искаме да останем млади
Според специалистите все по-голямата популярност на такива препарати може би се дължи на социалните промени в съвременното общество, в което хората живеят по-дълго и искат повече от живота, отбелязва в. „Гардиън“.

Наблюдава се ново явление сред мъжете над 40- и 50-годишна възраст, а при някои дори и над 60 и 70 години, които вземат анаболни стероиди

Когато мъжете достигнат до определена възраст, на която вече не са в състояние да поддържат определена физика по естествен път, виждаме как те са изкушени да опитат други начини да имат тяло както преди 15 – 20 години. Да искаш да изглеждаш добре вече не е само характерно за младите, коментира Джим Маквей, експерт по употреба на стероиди в университета John Moores в Ливърпул. 

Читател на вестника, който в момента не ползва стероиди, обаче не е съгласен, че желанието да се ползват препаратите от мъже на средна възраст е някаква нова тенденция. Мъжът разказва, че започнал да взема стероиди на 41-годишна възраст. Стероидите винаги ще са атрактивни за мъжете на средна възраст, които виждат как младостта им си отива и искат да се борят с характерните признаци  и слабости на средната възраст.  

В същото време статистиката във Великобритания сочи покачване на използването на анаболни стероиди, особено сред младите мъже. Смята се, че истинският брой на мъжете, ползващи стероиди, е много по-голям от официалната статистика, която сочи 60 000 души за Великобритания. 

 Макар че анаболите са забранени, експертите смятат, че хората лесно си ги набавят онлайн или във фитнес центровете

Забранени са, но лесно си ги набавят
Анаболните стероиди първоначално са разработени за медицински цели, припомня в. „Гардиън“. Макар че са забранени, експертите смятат, че хората лесно си ги набавят онлайн или във фитнес центровете. Предлагат се под формата на таблетки, макар че много по-често хората си ги инжектират мускулно.   

Макар че може да има някои ползи за по-възрастните мъже, когато вземат анаболи при подходящ предписан от лекарите режим, има големи рискове, ако човек сам си назначава схемата и когато се снабдява с препаратите онлайн, предупреждава проф. Бейкър. 
„Да вкарваш нещо, което тялото ти е спряло да произвежда по естествен път, може да доведе до различни последствия и да се отрази на здравето. Няма достатъчно изследвания в тази насока. Ако някой на 50 години взема стероиди, не е ясно какви могат да бъдат последствията за него в бъдеще“, предупреждава британският учен. 

Коментари