Публикация

От печата: Родители в паника заради първокласник с туберкулоза

От печата: Родители в паника заради първокласник с туберкулоза

Искат оставката на директора, премълчал за болестта


Жители на столичния квартал Ботунец поискаха оставката на директора на 162 ОУ, след като първокласник заболя от туберкулоза. Родителите на останалите ученици не са били уведомени за опасната болест. Опитите им да се свържат с директора в понеделник били неуспешни, пише в. „Дума“.

Родители разказват, че случайно разбрали за заболялото дете. Местната поликлиника се напълнила с притеснени деца и възрастни. По думите на една от майките, 6 учителки са прередили децата, за да си направят имунизация. Междувременно запасите от ваксината свършили и се наложило родителите да я купуват.

Изданието отбелязва, че д-р Наталия Спиридонова от Регионалната здравна инспекция - София-град потвърждава за случай на болно дете от училището. Тя пояснява обаче, че туберкулозата е на вътрешните лимфни възли и бактерията не се отделя в околната среда. Препоръчително е всички, които са били в контакт с детето, да си направят манту. 

Според д-р Спиридонова отговорността за изпълнението на предписанието е на директора.

Училищният директор обясни, че не е уведомил за случая на туберкулоза, за да не създава паника. Родителите пък заявиха, че ще пуснат децата си на училище, но все пак искат той да се оттегли. Те разказват и за други проблеми, свързани с уволнение на обичана от децата учителка и забавяне на документи за получаване на детски надбавки, допълва всекидневникът.

Коментари