Публикация

Пациент, опериран по спешност, след като идва на рутинен преглед в Аджибадем Сити Клиник Бургас

Какво е да си спешен пациент на кардио хирургичната болница Аджибадем Сити Клиник Бургас, разказва бургазлия, който има преки впечатления от здравеопазването в САЩ.


Част от семейството на И.И. живее в Ню Йорк - дъщеря му ражда децата си в американска клиника, жена му се е лекувала продължително време там от тежко онкологично заболяване, а той самият е приеман преди години за наблюдение в една от най-големите кардиологични болници на мегаполиса, тъй като по време на полет получава хипертонична криза. 

Мъжът идва наскоро да си запише час за коронарография в кардиохирургичната болница на Бургас, защото при преглед кардиолог е установил, че има проблем със сърцето. И.И. отива при лекаря с конкретни оплаквания- задух и странна болка, която минава през лицето, по точно-през ушите, слиза в гърлото и спира в гърдите. Докторът препоръчва да му бъде направено инвазивното изследване, за да се установи какъв точно е проблемът със сърцето и каква е степента на увреждане.

Рутинният преглед в Сити Клиник Бургас, който трябва да потвърди дали пациентът се нуждае от коронарография или не, изведнъж се превръща в шеметна въртележка от консултации на специалисти- кардиолози и кардиохирурзи и изследвания с ехограф и скенер.

Кардиохирургът д-р Андрей Неутов уведомява пациента, че  състоянието му изисква незабавна кардиохирургична намеса, тъй като диагнозата е дисекация на аортата.

„Не можех да предположа, че в Бургас има специалисти, които действат при спешност по начин, който бях наблюдавал в Ню Йорк“- споделя пациентът.“ За минути бе сформиран екип, а аз дадох  съгласие за операция на сърцето, защото д-р Неутов ми обясни най-подробно какво следва от едно забавяне при такава диагноза, а и защото веднага изпитах доверие към него и спокойствие, че съм в добри ръце.

„Не спирам да си повтарям, че съм най-големият късметлия - бях на правилното място в съдбовен за мен момент. Благодаря на д-р Неутов и неговия екип за адекватната и бърза помощ“- споделя 59 годишният мъж ден, преди да бъде изписан от болницата.

Кардиохирургът д-р Андрей Неутов от своя страна разяснява:“Дисекация на аортата е най-спешото състояние в кардиохирургията. Става въпрос за разкъсване на аортата, което може да обхване различни нейни части. Рядко разслояването може да е по цялото й продължение, което неминуемо води до фатален край. 

За съжаление, около 50 % от хората, получили подобно заболяване, умират в първите 48 часа без хирургично лечение. Единственият правилен подход към пациент с тази диагноза е операция.

Личните лекари, кардиолозите и самите пациенти трябва да обръщат повишено внимание на тревожната симптоматика, предполагаща дисекация на аортата, за да можем своевременно и успешно да помагаме на пациенти в подобни състояния. – подчертава кардиохирургът.

Коментари