Публикация

БЛС и КТ „Подкрепа“: Лекарската заплата да започва от 1500 лева

БЛС и КТ „Подкрепа“: Лекарската заплата да започва от 1500 лева

От касата заявиха, че за тази година нямало такава възможност


Началната лекарска заплата трябва да е не по-малко от 1500 лв.

Това каза пред журналисти д-р Камен Данов, представител на КТ „Подкрепа“, преди началото на дискусия, посветена на остойностяването на лекарския труд, предаде БТА. 

По думите му сумата би трябвало да е такава предвид сегашната минимална работна заплата.

Ако минималното възнаграждение беше подобно на това в останалите европейски държави, то началната лекарска заплата би трябвало да бъде около 3800 лв., уточни д-р Данов.

Той добави, че началната заплата на медицинска сестра би трябвало да бъде 900 лв.

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев съобщи, че работна група е изготвила методика за остойностяване на труда на медицинските специалисти. Според нея началната лекарска заплата вероятно ще надхвърли 1500 лв. 

"През последните няколко години всяка година около 450 лекари заминават за чужбина, а броят на медицинските сестри, напуснали системата или страната, е двойно по-голям", отбеляза д-р Грозев.

"За да се осигури начална заплата на лекар в размер на 1500 лв., са необходими още 250-300 млн. лв. в бюджета на здравната каса за болнична помощ, ако са покрити всички останали разходи". 

Това коментира подуправителят на Националната здравноосигурителна каса д-р Димитър Петров.

Тази година няма такава възможност“, подчерта той и уточни, че това „зависи от хората, които приемат бюджета, от размера на вноската, от осигурителния доход и от това, което държавата плаща като вноски“.

При съществуващата система такова увеличение трябва да стане чрез увеличаване на цените на клиничните пътеки, каза още подуправителят на НЗОК.

По думите му в извънболничната помощ, в добрите практики това възнаграждение е реалистично и тези нива са достигнати, особено при лекарите, работещи по 6-8 часа дневно.

" }-->

Коментари