Публикация

Прокуратурата повдигна обвинение срещу министър Б. Нанев


Софийската градска прокуратура повдигна обвинение по отношение на Божидар Нанев, за това че на 16.12.2009 г. при условията на продължавано престъпление, в качеството си на длъжностно лице по смисъла на чл.93 т.1 б.”а” НК, министър на здравеопазването, съзнателно е сключил две неизгодни сделки между Министерството на здравеопазването, представлявано от него, от една страна и „Рош България” ЕООД от друга, за доставка на лекарства – антивирусни препарати „Тамифлу”.

В съобщението, публикувано на сайта на прокуратурата, се казва още:

От това е произлязла значителна вреда за Министерството на здравеопазването – общо в размер на 2 454 319,20 лева, представляваща разликата между офертната цена, предложена от Националната здравна служба на Великобритания, чрез британското посолство до Министерството на здравеопазването и договорената цена от Министерството на здравеопазването за доставка с “Рош България“ ЕООД.

Случаят е особено тежък, с оглед настъпилите вредни последици, характера и основанието на сделките.

На Божидар Нанев е взета мярка „парична гаранция” в размер на 2000 лв.

На пресконференция наблюдаващият прокурор Маргарита Немска каза, че Нанев съзнателно е сключил двете неизгодни сделки. Сигналът за нарушението е дошъл от ДАНС, както и от няколко фармацевтични компании.

Повдигнато е и обвинение на директора на Дирекция „Бюджет и счетоводство” в министерството Димитрина Николова. Тъй като лицето обаче днес се е явило в следствието без адвокат, от прокуратурата са дали срок от 72 часа за явяване на защитник, за да може да бъде предявено обвинението.


Неизгодността на договорите се състои в това, че антивирусният препарат е закупен на завишена цена, а доставката е направена около месец и половина след обявяване на края на грипната епидемия.

Използван е механизъм от Закона за обществените поръчки при обстоятелства, които налагат незабавното осигуряване на определена продукция (в случая в условията на грипна епидемия) да се водят преговори по процедурата за потенциален купувач.

Закупени са 200 хил. бр. „Тамифлу” от 75 милиграма. Те са доставени тази година през януари. В момента ваксините са на склад в МЗ и не са използвани, а срокът им на годност е до 2014 година.

Коментари