Публикация

Училище по персонализирана медицина в областта на онкохематологията ще организира БАПЕМЕД

Училище по персонализирана медицина в областта на онкохематологията ще организира БАПЕМЕД

Асоциацията представи резултатите от работата си за 3 години от учредяването й


Училище по персонализирана медицина в областта на онкохематологията ще организира БАПЕМЕД – Българска асоциация за персонализирана медицина. Събитието ще се състои на 2 юни в София.

Това стана ясно на работна среща на тема „Ролята на БАПЕМЕД в развитието и прилагането на персонализираната медицина в България – къде сме сега и какво предстои“, която се състоя на 5-ти април в София.

Резултатите от работата на асоциацията за последните 3 години от учредяването й бяха представени от д-р Димитър Георгиев, д.м., съучредител на организацията.  На срещата присъстваха членове на управителния съвет, сред които административният директор на асоциацията д-р Явор Дренски, проф. Алексей Савов, началник на Националната генетична лаборатория и д-р Вецев, представител на Националната пациентска организация.

„Нашата основна грижа са пациентите. Искаме достъпът до модерно лечение да бъде безпроблемен, да не е свързан с плащания под масата и със закъснения в диагнозата“, коментира д-р Георгиев.

работна среща на тема „Ролята на БАПЕМЕД в развитието и прилагането на персонализираната медицина в България – къде сме сега и какво предстои“

В следващите години целите на Асоциацията ще са да се осигури достъп на пациентите до качествена диагностика и терапия и значително да се увеличи информираността им за персонализираната медицина и иновациите в тази сфера, стана ясно на срещата.  „Много малко говорим за биомаркерите в България. Те са в основата на успеха на терапията и на страничните ефекти от медикаментите. Това е една класическа персонализация на терапията. Със сигурност за това ще се говори все повече“, коментира д-р Георгиев.

„Идеята за нашата дейност идва естествено във времето. Може би за хората, които не са въвлечени в усилията да предлагат все по-прецизна диагностика, да търсят в своята клинична практика все по-добър ефект от дадена терапия, нещата идват изневиделица.  Като човек с 25-годишен стаж в областта на генетичните проучвания обаче аз си давам сметка за едно естествено развитие на генетиката, което се случи през това време“, коментира на срещата проф. Савов. 

„Преди 25 години ние използвахме генетиката само да ни покаже кои симптоми се дължат на някакъв генетичен дефект. Лека-полека през това време диагностицирахме страшно много хора с много различни заболявания, като зарязахме тази информация там някъде „в килера“. И изведнъж се оказа, че пациентите се различават по нещо един от друг. И когато извадихме цялата натрупана информация, се оказа, че различната степен на проблемите им, макар и с едни и същи заболявания, се дължи именно на тази генетика. С нея поставяхме диагноза, а сега се оказва, че другият прочит ни позволява да прогнозираме какво ще се случи с пациентите. Техните мутации са различни и затова са различни симптомите им, затова и те се въздействат по различен начин от различните лечения.

Ето как персонализираната медицина изплува от само себе си.  Едно генетично изследване вече се използва не само за да се постави диагноза, а за да може то цялостно да определи профила на даден човек и да ни позволи да направим максималното за лечението му. Затова нашите амбиции са да вървим в крак с това, което се случва по света.“ 

Българската асоциация за персонализирана медицина вече е добре работеща и разпознаваема неправителствена организация 

Българската асоциация за персонализирана медицина вече е добре работеща и разпознаваема неправителствена организация с активности в различни направления, коментираха на срещата учредителите. Сред постиженията й са 3 национални конференции с много добра посещаемост, няколко училища и научни събития, активно участие в инициативата „Партньорство за здраве“, както и участия в международни конференции.

Асоциацията е подкрепила двата най-успешни проекта за Центровете за върхови постижения в сферата на персонализираната медицина към Министерството на образованието. И двата проекта залагат на развитието и доказването на определен тип биомаркери. Персонализираната медицина е посочена и като национален приоритет в иновационната стратегия на държавата за периода 2014 – 2020 г.

Всички тук сме направили доста, сравнявайки нашия опит с други сходни държави в Европейския съюз, коментира д-р Георгиев.  Имаме и един активен, добре позициониран и разпознаваем уебсайт, похвали се той.

На срещата бяха обсъдени и целите на Асоциацията за следващите 2 години. „Те са важни по две причини. Първата е, че трябва да осигурим плавен преход в ръководството на асоциацията. И втората е да действаме в съзвучие с годината на председателството на България в ЕС, защото това е чудесна възможност да разкажем за резултатите, които имаме в България в сферата на персонализираната медицина“, обясни д-р Димитър Георгиев. 

Автор Петя Дикова

Коментари