Публикация

От печата: 3/4 от българите посещават лекар и зъболекар само ако ги заболи

От печата: 3/4 от българите посещават лекар и зъболекар само ако ги заболи

380 000 души са без здравни осигуровки


От печата: 3/4 от българите посещават лекар и зъболекар само ако ги заболи

3/4 от българите ходят на лекар само ако ги заболи, всеки трети ползва алтернативна медицина.

Това показват резултатите от национално представително проучване на изследователски център „Тренд”, направено по поръчка на в. „24 часа”. 

Изследването е реализирано в периода между 10 и 16 март тази година сред 1004 българи над 18-годишна възраст и е представително за пълнолетното население на страната.

93% от всички българи са здравноосигурени, а 7% не са. Обърнато в абсолютни стойности, това прави около 380 хиляди души без здравна осигуровка, живеещи на територията на страната, изтъква изданието.

В разбивките по етническа принадлежност личи, че половината от ромите не са здравно осигурени, докато процентът сред българските турци е почти 90 на сто.

96% от респондентите знаят кой е личният им лекар, малко над 200 хиляди души (или 4%) - не. Близо 90% от тези, които знаят, декларират, че са доволни от услугите му. 

Една трета от всички анкетирани не ходят на профилактични годишни прегледи, докато над половината го правят. 

Три четвърти от българските граждани пък не са давали пари нерегламентирано за здравна услуга, докато малко над една пета са го правили.

75% от анкетираните посещават лекар и зъболекар само когато имат болки. 

40 на сто от хората предпочитат народната медицина, като процентът се увеличава пропорционално с нарастването на възрастта. Само една четвърт от най-младите прибягват до алтернативно лечение, докато близо половината от хората над 60 години използват такава медицина. 

Над половината от хората ходят при лекар специалист само след препоръка на познат, роднина или приятел, отбелязва още всекидневникът.

Повече информация четете в днешния брой на в. „24 часа“.

Коментари