Публикация

Видове епилепсия

Видове епилепсия

Понякога е трудно да се определи точният вид епилепсия поради разнообразието от възможни причини, комбинацията от различни видове пристъпи и индивидуалните прояви на заболяването при един и същ болен.


Познати са много видове епилепсия и всички те се изявяват с епилептични пристъпи. Някои специфични видове епилепсия:

  • Доброкачествена детска фокална епилепсия – най-честа е т.нар. Роландова епилепсия, при която се наблюдават гърчове на лицевата мускулатура, възможни са и тонично-клонични пристъпи. Към детските фокални епилепсии спадат и т.нар. окципитални епилепсии, които се изявяват с различни зрителни и вегетативни симптоми.
  • Детска и ювенилна абсансова епилепсия – изявяват се с пристъпи по типа на абсанси при деца и юноши.
  • Инфантилни спазми (Синдром на Уест) – протича с т.нар. гърчове „поклони”, които са кратки, на серии от 10-15, началото им най-често е около 6-месечна възраст и обичайно са съпроводени от изоставане в нервно-психичното развитие.
  • Ювенилна миоклонус епилепсия – изявява се с миоклонични пристъпи с начало в юношеска възраст.
  • Синдром на Lennox-Gastaut – обикновено с начало след 1-годишна възраст. Протича с различни пристъпи – генерализирани тонични, атонични, тонично-клонични и др., които се повлияват слабо или временно от провежданото лечение и могат да са свързани с травматизъм.
  • Темпорална епилепсия (най-често срещаният тип епилепсия при възрастни) – протича с прости и/или комплексни парциални пристъпи, при които могат да се наблюдават слухови, зрителни, вкусови, мирисни халюцинации, автоматични и повтарящи се, безсмислени движения като триене на ръцете една в друга, почесване, ходене из стаята, както и издаване на звуци, психични и вегетативни симптоми.

Епилепсията не е форма на умствено увреждане или психично заболяване. Въпреки че при някои видове епилепсия се наблюдава изоставане във физическото и психическото развитие, тези проблеми не са пряко свързани с епилепсията. Пристъпите могат да изглеждат страшни, но те не превръщат човек в луд, агресивен или опасен.

Диагнозата епилепсия не се поставя при всеки човек, който е получил епилептичен пристъп. Необходимо е пристъпите да се повтарят във времето, за да мислим за тази диагноза. При някои пациенти се наблюдава т.нар. епилептична реакция, когато има някакъв силен раздраз – например висока температура, намалена кръвна захар и др. Тогава не се поставя диагноза епилепсия. В други случаи епилептичните пристъпи са само симптом на друго основно заболяване – напр. мозъчен инсулт, невроинфекция, мозъчна травма, и се наблюдават само в острия стадий на заболяването. В други случаи приемаме т.нар. симптоматична епилепсия, когато пристъпите се повтарят и след преминаване на острия стадий на заболяването (1 месец) и тогава антиепилептичното лечение е наложително.

Източник: WebMD

Материалът е прегледан от д-р Екатерина Витева, дм

В следващата публикация ще ви запознаем с позициите за възстановяване от епилептичен пристъпАбонирайте се за още материали по темата като кликнете върху бутона "следвайте" към страницата "Епилепсията не е присъда", за да получавате информация, полезни съвети и протегната ръка от водещи специалисти епилептолози.

Ако вие или ваш близък имате епилепсия, споделте своите въпроси и ние ще се опитаме да ви отговорим като се обърнем към специалист. Споделете своя опит и помогнете на други. Нека всички заедно си подадем ръка, за да се преборим с болестта. Включете се в нашата дискусия: http://www.credoweb.bg/ot-kakva-pomosht-i-podkrepa-imat-nuzhda-patsientite-s-epilepsiya-i-tehnite-blizki-discussion-1759.html 

Сподели за епилепсията

 

Коментари