Публикация

Хипертонията се нуждае от спокойствие и балансирано хранене


Двата стълба, върху които се крепи доброто здравословно състояние на хипертониците, са психическият комфорт и балансираният хранителен режим.

Стресът, всекидневните конфликти, недоспиването, даването на нощни смени, неудовлетвореността на работното място, рязката смяна на настроението – всички тези неща провокират опасни чувства като гняв, мъка, ревност, фрустрация и т.н.

Негативните емоции от своя страна водят до повишено производство на хормона на стреса адреналин.

Специалистите препоръчват всеки хипертоник да си изготви свой собствен алгоритъм за борба със стреса и напрежението. На някои хора им помага медитацията, на други – разходките в парка, на трети – музиката, спортът или четенето на книги. Няма значение кой метод за релаксация ще се предпочете – важното е той да подхожда на темперамента. Ако не става чрез методите на самопомощ, добре е да се обмисли и възможността за посещение при психотерапевт.

На практика всяка тактика за справяне с хипертонията минава през промяна на всекидневното меню. В някои случаи подходящата диета се оказва сама по себе си достатъчно средство за надеждно контролиране на кръвното налягане.

Има няколко основни принципа, които трябва да са спазени в хранителния режим на хипертониците.

Ограничаване на калориите с цел контрол върху теглото

Статистиката сочи, че много хора, които имат повишено кръвно налягане, са пълни. Ако вашето тегло значително превишава идеалното, това означава, че не се храните рационално и трябва да намалите приема на сладки, тестени и мазни храни. Зле върху състоянието на хипертониците се отразява и липсата на достатъчно белтъчини, витамини и микроелементи.

Без тях обмяната на веществата и нормалното функциониране на сърцето са силно затруднени.

Освен това тук е мястото да припомним, че наднорменото тегло повишава риска от появата и на други, доста сериозни заболявания. Намаляването на килограмите не само помага за регулиране на кръвното налягане, но е и цялостна грижа за здравето.
 
Намаляване на солта

Всеизвестен факт е, че натрупването на натрий в организма води до задържане на течности, което от своя страна предизвиква спастично свиване на съдовете и повишаване на кръвното налягане.

Хипертониците трябва да избягват солените и мазни консервирани продукти. Също така се налага да се приучат да готвят с по-малко сол (препоръчва се една чаена лъжичка сол за целия ден).  Изборът на сол с понижено съдържание на натрий, чийто вкус е почти същият като на нормалната, също е задължителен.
 
Избягване на консумация на животински мазнини

Изключването от менюто на продукти, богати на животински мазнини, прави едновременно две неща - намалява калориите и предпазва от атеросклероза. Деликатесите, които изобилстват от холестерол, като вътрешностите на някои животни, са бомба със закъснител за човешкия организъм.

Маслото, колбасите, сметаната, прошарените котлети постепенно трябва да изчезнат от хранителния режим на хипертониците за сметка на цитрусовите плодове и зеленчуците, нетлъстите риби, обезмаслените млечни продукти.

Наблягане на калция, магнезия и витамин С

Калцият и магнезият повишават устойчивостта на сърдечния мускул, витамин С укрепва стените на кръвоносните съдове. В тази връзка ето списък на нещата, които трябва да обикнете да ядете: тиква, цвекло, моркови, чушки, сини сливи, праскови, орехи, банани, пълнозърнест хляб, овесени ядки, портокали, грейпфрути, шипка. 

Коментари