Публикация

Един от всеки 10 смъртни случая по света се дължат на тютюнопушене

Един от всеки 10 смъртни случая по света се дължат на тютюнопушене

Най-много пушачи са починали в Китай, Индия, САЩ и Русия


Тютюнопушенето е причина за 1 от всеки 10 смъртни случая по света. През 2015 г. 6,4 млн. смъртни случая се свързват с цигарите,  като половината от тях са концентрирани в 4 държави  - Китай, Индия, САЩ и Русия. 

Нивата на смъртност може да се покачат още, тъй като тютюнопроизводителите агресивно атакуват нови пазари, особено в развиващите се страни, показва проучването, което бе публикувано в медицинското сп. The Lancet.

Докладът анализира навиците за тютюнопушене в 195 държави за периода 1990 – 2015 г. 1 милиард души са пушили всекидневно през 2015 г. – един от всеки четири мъже и една от всеки 20 жени. 

Най-много пушачи са починали в Китай, Индия, САЩ и Русия

Броят на пушачите расте

Данните показват също, че въпреки политиките за ограничаване на тютюнопушенето, с нарастването на населението по света се увеличава и броят на пушачите, съобщава Би Би Си. 
„Тютюнопушенето продължава да е вторият най-голям рисков фактор за преждевременна смърт и инвалидизиране. За да намалим още вредните последствия от него, трябва да засилим контрола върху цигарите и тяхното разпространение“, коментира водещият в изследването д-р Емануела Гакиду. 

Докладът е изготвен по програмата Global Burden of Disease Study, чийто център е базиран в Университета на Вашингтон. Финансира се от фондацията „Бил и Мелинда Гейтс“. 

Един от всеки 10 смъртни случая по света се дължат на тютюнопушене

По-високи данъци

Някои страни са успешни в усилията си да накарат гражданите им да ограничат тютюнопушенето с помощта на комбинация от по-високи данъци, предупреждения върху кутиите цигари и различни образователни програми, показва изследването. 

В Бразилия за 25-годишен период процентът на хората, която пушат всеки ден, е паднал от 29% на 12% сред мъжете и от 19% на 8% сред жените. За сравнение обаче, няма промяна в броя на пушачите в Бангладеш, Индонезия и Филипините за периода 1990 – 2015 г. 

За същия период в Русия се наблюдава увеличение на тютюнопушенето сред жените с 4%. Подобна тенденция на покачване се наблюдава и в някои части а Африка, предупреждава докладът, цитиран от Би Би Си. 

Коментари