Публикация

Лекарското наблюдение при пациенти с морбили е задължително

Лекарското наблюдение при пациенти с морбили е задължително

Самолечението е табу, тъй като са възможни усложнения- менингит, пневмония, инфекции на отделителна система


През последните седмици в страната избухна взрив от морбили. Какво е като вид заболяването, честотата и само при деца ли се среща, ще научим от д-р Илиана Кривошийска, общопрактикуващ лекар в Плевен.

Морбилито е високо контагиозно инфекциозно заболяване, но за него има ваксина, която осигурява висок имунитет и в над 90 на сто от случаите, той  е доживотен. През различни периоди от време средно 15-20 години в България, са наблюдавани и се регистрират епидемични взривове от морбили. Поради факта, че контагиознозността е висока почти 100%, това създава условие за разпространение на заболяването при неимунизирани деца, които са основната рискова група, която не създала си имунитет към заболяването го развива.

Всички останали деца, които са имунизирани на 13 месеца за първи път и втора имунизация при навършване на 12 години, ваксината предотвратява, но не изключва  риска за развитие на морбили в резултат на снижен имунитет, нерационално хранене, тежки физически заболявания и психоемоционален стрес.  Така най-рисковите групи, които ще се разболеят, ако се докоснат до болен с морбили са неимунизираните деца. За това пропусната, забавена или неосъществена имунизация, е добре да се извърши в периода, когато се очаква пика на морбили да обхване цялата страна.

По принцип заболеваемостта тръгва от определен регион в страната, като в случая е регистрирана в Пловдив, а противоепидемичните мерки целят ограничаване в територията, както и броя случаи. Така или иначе, най-вероятно ще има още няколко области в страната, в които също ще се появят болни, тъй като хората пътуват. Вече регистрираните болни в даден район се наблюдават, а с това се цели морбилито да не се превърне в епидемия в цялата страна. Взривът ще бъде приключен в рамките на 2 до 3 месеца.

За област Плевен, за сега няма регистрирани пациенти, но всички лични лекари проверяват в своите листи  имунния статус на децата, за да се види, ако е пропусната имунизация. Всички, които са пропуснали имунизация на 13 месеца и 12 години, ще трябва да бъдат обхванати, което ще създаде висок имунитет след 20 ден.

Морбилито, протича значително по-агресивно от всички останали шарки. Класическото протичане започва с най-обикновен токсо-инфекциозен синдром. Така както започва всяко неразположение и вирусна инфекция. Но в първите дни симптомите се сгъстяват и пациентите разбират, че това не е обичайната настинка. В рамките на 24 часа е с обилно сълзотечение, хрема, а температурата е над 39 градуса,  на следващия ден пациента е с изключително тежко състояние - болка по стави и мускули, болка при гълтане. Това кара пациентите да потърсят лекарска помощ, за това и апелирам при изброената симптоматиката да се търси специалист. На втория –третия ден е характерен обрив, който е дребено-петнист, слива се обривните единици и очертават блед участък около устните, което е характерно за болестта. Още преди това другото характерно, е че по бузите от вътрешната страна се образуват бели петна. Това изисква наблюдение от страна на лекаря, който разбира, че не става дума за обикновен вирус, а за морбили. То преминава бурно, но е склонно да срива имунитета, да създава усложнения, които на фона на сринатия имунитет се развиват бързо. Сред тях са менингити, пневмонии, инфекции на отделителната система, което налага активно наблюдение, а и при необходимост консултация с инфекционист. Самолечението е нежелателно, а до напълното излекуване лекарското наблюдение е задължително.

Д-р Илиана Кривошийска,  общопратикуващ лекар в ДКЦ 1 – Плевен.

 

Коментари