Публикация

Държавата поема лечението на двама мъже в чужбина, нуждаещи се от спешни трансплантации

Държавата поема лечението на двама мъже в чужбина, нуждаещи се от спешни трансплантации

Държавата ще поеме лечението на двама мъже в Австрия


Министърът на здравеопазването д-р Илко Семерджиев подписа два формуляра S2 на български граждани по искания, постъпили в Комисията за лечение в чужбина към министерството.

Това съобщиха от здравното министерство.

Държавата ще поеме разходите за лечение на 25-годишен мъж с диагноза „синкоп муковисцидоза, хроничната обструктивна белодробна болест, хроничната дихателна недостатъчност, бронхоектатична болест“. Мъжът е кандидатствал за белодробна трансплантация в чужбина.

Становищата на профилната комисия по трансплантология, националния консултант по пневмология и фтизиатрия и националния консултант по гръдна хирургия са, че операцията трябва да се извърши в чуждестранна клиника с оглед стадия на болестта и функционалното му състояние. По преценка на Комисията за лечение в чужбина подходящ за трансплантацията е Медицинският университет във Виена, Австрия.

Вторият формуляр S2 е за лечението във Виена на 44-годишен мъж с диагноза хронична дихателна недостатъчност – декомпенсирана ХОББТой също е кандидатствал пред комисията за финансиране на белодробна трансплантация.

Болестта е в краен стадий на развитие с изчерпани терапевтични възможности за повлияване на процеса. По тази причина след получени становища от профилната комисия по трансплантология и от националния консултант по пневмология и фтизиатрия министърът на здравеопазването е подписал формуляра за хоспитализиране и трансплантация на пациента в австрийска клиника. 

" }-->

Коментари