Публикация

Как да лекуваме сколиозата чрез преобучение на мозъка

Според последните проучвания на специалистите в областта на костно-мускулната система, сколиозата е едно от тихите състояния, които съпътстват между 5 и 10% от населението на земята през целия му живот, а за някои учени този процент е още по-голям и достига до 30%.


Според последните проучвания на специалистите в областта на костно-мускулната система, сколиозата е едно от тихите състояния, които съпътстват между 5 и 10% от населението на земята през целия му живот, а за някои учени този процент е още по-голям и достига до 30%. Какво представлява заболяването, какви са признаците, че човек страда от сколиоза и има ли решение на проблема по неинвазивен път?

Сколиозата е заболяване на невро-мускулната система, водещо до изкривяване на гръбнака от естественото му състояние с повече от 10 градуса. То е свързано не само с анормално положение на гръбнака, но и с неговото странично огъване, както и с ротация. Често пъти видими признаци за заболяването са наклонената напред глава, изнесеното по-нагоре рамо или изнасяне на крака – най-често става дума за дясната половина на тялото. В много случаи обаче сколиозата е започнала да влияе върху костно-мускулната система на пациента на много по-ранен етап и към момента, в който измененията вече са видими, проблемите са много по-сериозни. За щастие възможности за облекчаване на дискомфорта и лечението на това състояние има, при това по неинвазивен метод.

Според д-р Марк Бери, специалист по хиропрактика в Американска клиника за гръбначни заболявания в София, сред причините за поява на сколиозата като проблем е нещо много по-различно от масовото схващане. „Причините за подобно състояние на практика не възникват в гръбначния стълб, а по-скоро в мозъка. Гръбначният стълб съществува в положение, в което гравитацията упражнява силата си върху него – тя го натиска надолу. Мозъкът отговаря за това да поддържа тялото във вертикална позиция автоматично, без да е необходимо човек да мисли за това. Това е причината човек понякога да се изпъне и в моментa, в който подсъзнателното надделее, той да се срине до типичната сгъната поза. При сколиозата проблемът идва от това, че мозъкът не интерпретира правилно положението на тялото спрямо гравитацията и започва да поддържа гръбнака в неправилна позиция без да се усеща, че го прави“, споделя д-р Бери. Именно поради тези причини специалистите в Американска клиника за гръбначни заболявания са сигурни, че пътят към решението на проблема минава през преобучаване на гръбнака и мускулите, които го поддържат, да стоят в правилна позиция. Този процес не е лесен, но категорично води до много висока успеваемост при лечението.

Самото лечение на сколиозата е неинвазивно, започвайки от прецизно диагностициране на проблема, причините той да се появи и изготвянето на самостоятелна програма за лечение. Нужно е пациентът да разбере, че сколиозата е състояние, което в болшинството случаи съпътства човек през целия му живот, но категорично подлежи на подобрение. Лечението в клиниката обикновено отнема около 10 седмици – периодът, необходим да бъде преобучен мозъкът да заема отново правилна позиция е 90 дни. Процесът е разделен на две части – първата е активното лечение в клиниката по индивидуален план и с неинвазивни технологии, а втората част е програма за рехабилитация – поддържане на състоянието.  „Ние се стремим да нанесем корекции в състоянието на пациента, но трябва и да обучим него и мозъкa му как сами да се грижат за себе си, за да може това състояние да не рецидивира в бъдеще. В процеса на лечение изобщо не използваме така популярните при сколиозата корсети, защото в случая става дума за болестно състояние на невро-мускулната система. Един корсет поддържа фалшиво изправено състояние на гърба, вместо да обучи тялото как то да прави това само. А това не е рехабилитация“, казва още д-р Бери.

Разбивайки митa за това, че сколиозата не подлежи на почти никакво лечение и се корени само и единствено в неправилната стойка, специалистите по неинвазивна медицина от Американска клиника за гръбначни заболявания показват на мнозина, страдащи от заболяването, че решение на проблема има и то по съвсем неболезнен път. Още за възможностите, които предлага хиропрактиката и състоянията, в които тя е приложима, можете да откриете на сайта на Американска клиника за гръбначни заболявания в София.

Коментари