Публикация

Влизаме в болница само с лична карта

Влизаме в болница само с лична карта

В „Държавен вестник“ е обнародвано решението на ВАС за отмяна на пръстовия идентификатор


Влизаме в болница само с лична картаОт днес болниците вече не могат да искат регистрация на пациентите с пръстов отпечатък, а здравната каса пък няма правно основание да им откаже плащане.

В „Държавен вестник“ е обнародвано решението на петчленния състав на  Върховния административен съд за отмяна на системата за пръстова идентификация в лечените заведения.

Тя беше въведена през ноември миналата година, като целта беше да се засили контролът в болничната помощ и да спре източването на здравната каса.

На първа инстанция съдът обяви за нищожен текста в Наредбата за достъп до медицинска помощ, според който се снема отпечатък от всеки пациент при прием и изписване от болница. Магистратите тогава се аргументираха с това, че пръстовата идентификация не фигурира в нито един закон. Освен това системата противоречала на европейското законодателство - в ЕС няма държава, която да задължава гражданите си да се идентифицират по този начин при лечение. Така България усложнявала трансграничното легитимиране, като преди това дори не е предупредила останалите страни-членки.

На 28 март петчленният състав на ВАС потвърди мотивите на първа инстанция. Магистратите изтъкнаха, че решението е правилно, обосновано и законосъобразно.

Регистрацията на пациентите, както и преди, ще се извършва само с лична карта, коментира Центърът за защита правата в здравеопазването.

Коментари