Публикация

Бебе почина от морбили в Пловдив

Бебе почина от морбили в Пловдив

То не е било ваксинирано. Това е първият смъртен случай в страната 


Бебе почина от морбили в Пловдив10-месечно бебе от пловдивския квартал Столипиново е починало от морбили, съобщи Министерството на здравеопазването.

От Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Пловдив уточняват, че детето е било прието в болница на 29 март със симптоми на болестта. То не е било ваксинирано, защото не е достигнало имунизационната възраст от 13 месеца и е живяло в среда с по-ниско от изискуемото имунизационно покритие. В такива случаи заболяването протича тежко и със спастични пристъпи. 

Бебето е преминало през многократни консултации, провеждана му е допълнително инхалаторна терапия. Състоянието му се влошава рязко и въпреки оказаната реанимация е починало вчера. 

Това е първият смъртен случай от морбили в България, посочват от министерството.

За периода 17 март – 7 април в РЗИ-Пловдив са регистрирани 36 случая на морбили. Лабораторно са потвърдени 21 от тях, два са изследвани и са отрицателни, един е с променена диагноза - рубеола, а за още 12 се очаква резултат. 

Повечето от заболелите са от Пловдив, но в последната седмица са установени случаи и от други населени места в областта – става дума за заболели контактни лица от двете лечебни заведения за болнична помощ в областния град, където първите болни са били хоспитализирани с други диагнози до появата на обрива. 

Междувременно първите заболели от морбили вече са изписани. Останалите лекувани в болниците към момента не са в тежко състояние и не се нуждаят от допълнителни реанимационни мерки. 

Здравното министерство отново призовава родителите да проверят имунизационния статус за морбили на децата си и при наличие на пропуски да бъдат взети спешни мерки за ваксинирането им.

" }-->

Коментари