Публикация

Проф. Т. Кантарджиев: Ваксината срещу морбили защитава на 95%

Проф. Т. Кантарджиев: Ваксината срещу морбили защитава на 95%

Най-опасна е болестта за децата до една годинка, затова контактите с други деца и роднини трябва да са силно ограничени


Проф. Т. Кантарджиев: Ваксината срещу морбили защитава на 95%Обикновено ваксината срещу морбили защитава. След две имунизации човек е защитен повече от 95%. 

Това каза проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, пред Нова телевизия.

Той поясни, че според имунизационния календар всички деца трябва да бъдат ваксинирани с две ваксини – едната се поставя на 13-месечна възраст, а другата - на 12 години. 

Когато човек има само една имунизация, вероятността да заболее намалява 5 пъти. Тогава защитата е около 80-85%. Рискът да има усложнения се свежда до минимум“, поясни проф. Кантарджиев.

Според него няма нужда по-възрастните хора на 30 и повече години, които имат само една ваксина, да си поставят втора. Ако се заразят, те по-леко ще прекарат заболяването, защото все пак са имунизирани.

Проф. Кантарджиев уточни, че не е възможно здрав човек да пренесе морбили от болен на здрав. „За да заразиш някого, трябва да си болен“, поясни той.  

Помещенията трябва да се проветряват много добре, тъй като вирусът не обича чистия въздух. Децата до 1-годишна възраст е добре да имат ограничени контакти с други деца, особено по-големи, както и с роднини. До поставянето на ваксината срещу морбили-паротит-рубеола те са най-уязвими”, предупреди директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

Той отбеляза още, че вирусът в пловдивския квартал Столипиново е дошъл от Румъния.

В момента в Европа има случаи на епидемично разпространение на морбили в няколко държави. Най-много са в Румъния, следвана от Италия, Германия и Великобритания. В тези страни болните са няколко хиляди. Няколко стотин случая на заболяването са регистрирани в Полша, Унгария и други източноевропейски държави

В България досега случаите са 31-34. Информация може да бъде видяна на сайта на Националния център по заразни и паразитни болести“, поясни проф. Кантарджиев.

Данните в Европа показват, че в момента най-много за засегнати децата от 1- до 4-годишна възраст. 

Проф. Тодор Кантарджиев отбеляза още, че всяка тежка вирусна инфекция понижава имунитета за няколко месеца. 

Обикновено усложненията след това заболяване са от бактериални вторични инфекции – най-често пневмонии. Най-вероятно това е причината за смъртта на 10-месечното бебе”, допълни специалистът (виж във видеото по-долу).

Междувременно семейството на починалото от морбили бебе обвини лекарите за смъртта му, съобщи bTV. Според дядото и бащата на малкия Ставри медиците не са реагирали навреме, за да се справят с пристъпите му на задушаване.

Коментари