Псориазис

114 Последователи

Псориазисът е хронично заболяване, което поразява 2-3% от населението по света. При него кожните клетки растат много бързо и образуват плътни бели блестящи или червени кожни плаки с различни размери.

какво е псориазис

Какво точно е псориазис

Това е хронично възпалително заболяване, чиито симптоми се проявяват основно по кожата. Схематично представено, се отнася за дефект на имунната ни система, „хиперактивност“, която напада клетките на кожата. Обикновено се появяват по коленете, лактите, скалпа, ръцете, стъпалата или ниско по гърба. Псориазисът протича продължително, често рецидивира и може да бъде напълно непредсказуем. Симптомите се появяват внезапно, след това състоянието се подобрява и обривите напълно изчезват (ремисия). Този цикъл се повтаря непрекъснато. При леките и среднотежките форми на псориазис е добре да се провежда непрекъснато лечение, за да се избегнат рецидивите.

Как се получава

При здравия човек кожните клетки се обновяват на всеки 28 дни. При човек, болен от псориазис, това обновяване става на всеки 5 – 6 дни, което води до възпаление на кожата, видимо под формата на много силно сърбящи червени плаки и натрупване на мъртва кожа (сквами), които могат да се разполагат по цялото тяло (най-често са по ръцете, торса, коленете, стъпалата, ноктите, лицето, кожата на главата). Псориазисът възниква, когато имунната система изпраща погрешни сигнали към кожните клетки на тялото, като ги подтиква да се делят много  бързо. Така се натрупват твърде много клетки, от които тялото не може да се освободи. Излишните клетки започват да се трупат по повърхността на скалпа и образуват люспести плаки.  

Как се получава псориазис

Отключващи фактори и причини

Въпреки че са идентифицирани няколко рискови фактори за появата на кожното заболяване, предполага се, че има и генетична връзка. Хора, които имат роднина в семейството с псориазис, са много по-застрашени да развият това заболяване. При хора в риск болестта може да бъде отключена от някакво нараняване на кожата като изгаряне, порязване или насиняване. 

Стресът може също да бъде отключващ фактор за псориазиз или да влоши съществуващото вече заболяване.  Той може да влоши съществуващото заболяване. Хората, страдащи от псориазис, трябва да се опитат максимално да намалят стреса, на който са подложени.

Лекарства - В някои случаи лекарства също могат да станат причина за започване на болестта. 
Наранявания на кожата: това е известно като Феномен на Кьобнер. В резултат на травма се появяват и развиват нови лезии по кожата при хора, които вече страдат от кожно заболяване.

Други -Възможни отключващи фактори могат да бъдат ваксини, слънчево изгаряне и драскотини по здравата кожа.
псориазис при деца

Псориазис при деца

Макар че се среща по-често при възрастни, псориазисът може да се развие и при деца. Когато болестта се появи при малчуганите, симптомите са същите, както и при възрастните. Може да е трудно да накарате едно дете да не се чеше по главата, затова обикновено в такъв случай се изписват препарати против сърбеж.

Колко вида псориазис има

Псориазисът може да се прояви по цялото тяло, най-вече по:

  • ръцете,
  • торса,
  • коленете,
  • стъпалата,
  • ноктите,
  • лицето,
  • кожата на главата

псориазис на главата

Псориазис на главата

Заболяването може да се развие и по скалпа на човек. Повдигнати участъци с по-груба и люспеста кожа или участъци, които сякаш са покрити с пърхот, се появяват върху скалпа.  За разлика от нормалния пърхот обаче, при псориазиса плаките по скалпа са със сребрист отблясък  и сухи люспи. Псориазисът може да засегне целия скалп или да се развие само на отделни петна. 

Симптоми на псориазис по скалпа 

Псориазисът по скалпа може да засегне главата, врата, челото и ушите. Ако е в лека форма, единствените симптоми са малки люспести петна. При някои хора състоянието обаче е много сериозно и се появяват  сърбеж, лющене и червени петна по кожата. Някои пациенти дори усещат „парене“ по скалпа си.
Ако състоянието е сериозно, могат да се появят усложнения. Едно от тях е загуба на косата, но обикновено това е само временно състояние.  Обяснението е, че окапването на косата не се дължи на самото заболяване, а на това, че непрекъснато чистим люспестите плаки  или се чешем в резултат на сърбежа. Ако човек прекалява с чесането, може да се появят също кървене и инфекции.

Кога да отидем на лекар 

Кога да отидем на лекар

Решението кога да отидем на преглед при дерматолог зависи от сериозността на симптомите. При всички положения е по-добре консултация с лекар вместо самолечение, тъй като терапията може да зависи от причината за възникване на псориазиса.

Как се поставя диагноза псориазис

Дерматологът може да постави диагноза само като прегледа обрива по скалпа. В някои случаи е необходима биопсия на кожата, за да бъдат изключени други заболявания. Медицинският специалист ще диагностицира и назначи лечение на базата на изводите от прегледа, кръвни тестове, магнитен резонанс или рентгенова снимка.

псориатричен артрит

Псориатричен артрит - усложнение на псориазиса

30 процента от хората с псориазис ще развият псориатичен артрит, ако не се лекуват
С времето този вид артрит се влошава, а засегнатите стави могат да бъдат трайно увредени или деформирани. Проучване установи, че пациенти, които не се лекуват през първите 2 години от появата на псориазиса, след това ще бъдат изправени пред много по-сериозни проблеми. 

Болестта се изявява по време на кризи, когато симптомите се влошават. Трудно е да се прогнозира кога ще е следващата криза. Когато тя започне, може да бъде овладяна с лекарствена терапия, коментират специалисти пред изданието Medical News Today.

Псориатичният артрит също така може да е резултат от инфекция, която активира имунната система. Както псориазисът, така и псориатричният артрит, са резултат от свръхактивна имунна система, която спира да работи както трябва и започва да атакува собствените тъкани на тялото с възпаление, вместо да се бори с инфекцията. 

Продължителност

Продължителността на кризите може да е много различна, както и при псориазиса. Симптомите могат да бъдат както по-леки, така и доста тежки.
Най-важното нещо е кризата да бъде идентифицирана навреме и след това да се вземе решение за най-ефективното лечение. 

Как да познаем, че псориазисът е преминал в псориатичен артрит:

Симптоми и усложнения

Псориатичният артрит може да засегне всяка става от тялото, като най-често това са ръцете, стъпалата, лактите, коленете, гръбначният стълб и вратът. Симптомите варират от случай до случай. Могат да бъдат леки и бавно да се развият, а могат да бъдат и внезапни и много тежки. 

Как да познаем, че псориазисът е преминал в псориатичен артрит:

  • скованост, болка и пулсиране в ставите 
  • умора
  • омекване, болка и подуване на сухожилията 
  • подути пръсти на ръцете и краката 
  • ограничени движения
  • скованост и умора след сън 
  • промени в ноктите 
  • зачервяване и болки в очите 

Около 80 процента от хората, които страдат от псориатичен артрит, преди това са имали псориазис. Макар че двете заболявания са тясно свързани, тежестта на симптомите при двете не е взаимообусловена. Човек, който страда от тежка форма на псориазис, не е задължително да страда от тежък псориатичен артрит, както и обратното. 

Всеки, който има болки  в ставите и смята, че може да има псориатичен артрит, трябва да се консултира с лекар възможно най-бързо. Ранното лечение е от ключово значение за ограничаването на ставните поражения. Няма специфичен тест за псориатичния артрит. Медицинският специалист ще постави диагнозата на базата на изводите от прегледа, кръвни тестове, магнитен резонанс или рентгенова снимка.  Първичната диагноза може да бъде направена от личния лекар или от дерматолог. След това  пациентът трябва да бъде насочен към специалист ревматолог за по-нататъшни изследвания. 

с какво да се мажем при псориазис

Терапии и лечение на псориазис

Засега няма терапия, която да излекува псориазиса веднъж завинаги. Продават се обаче доста препарати с рецепта, които могат да контролират болестта, макар че кожните обриви се появяват от време на време. Типът на терапията може да зависи от сериозността на симптомите. 

Локална терапия

Препаратите може да се прилагат локално само върху поразената част от скалпа, като са под формата на медицински шампоан или медикамент за мазане. Проблемът с шампоаните и препаратите, които съдържат салицилова киселина, е, че тя може да дразни кожата и да отслаби косата, което да доведе до косопад. Използват се и продукти, които съдържат катран. 

Медикаментозна терапия

Използват се и лекарства, които се пият, и действат на целия организъм. Новите препарати третират специфични молекули от имунната система. Като се целят в определени клетки, тези лекарства коригират твърде активната реакция на имунната система, която провокира увеличеното производство на клетки. 

Медикаменти, съдържащи стероиди, също може да бъдат изписвани за намаление на възпалението и на сърбежа. При тези препарати обаче има известен риск, тъй като те забавят имунната система и така пациентът е изложен на по-голям риск от инфекции. 

светлинна терапия с UVB

Светлинна терапия

В някои случаи дерматологът може да препоръча светлинна терапия. При нея скалпът се облъчва с UVB светлина с помощта на специална лампа, като процедурата се повтаря през равни интервали от време. Терапията се извършва под наблюдението на лекар, за да се избегнат изгаряния или предозиране.  Хора, страдащи от псориазис, трябва да избягват лампи и легла за изкуствен тен, тъй като те излъчват значително количество UVА лъчи, които могат да са опасни. 

Натурални медикаменти

Някои пациенти споделят, че са получили облекчение и от натурални продукти. Резултатите обаче са различни и пациентът винаги първо трябва да се консултира с лекар за използването им. 

Главните природни продукти, за които се смята, че помагат:

  • Рибено масло: Съдържа омега-3 мастни киселини, които тялото превръща в противовъзпалителни вещества. 
  • Куркумин: Открива се в подбравката куркума, известен е със своите противовъзпалителни качества.
  • Пробиотици – намират се в киселото мляко, както и в някои пресни млека.
  • Витамин Д – помага за здрава и хубава кожа.

хранене при псориазис

Хранене и псориазис

Засега няма доказателства, че определена храна влошава кожното заболяване, но набедените са много. Много хора, страдащи от псориазис, смятат, че  храната  влияе на състоянието на кожата им. Нито едно изследване досега обаче не е потвърдило тази връзка.  Според повечето медицински специалисти най-добрия съвет за хранителен режим, който може да се даде на пациенти с псориазис, е като за всички останали:

Избирайте храни, в които има минимално количество мазнини и захари, наблягайте на плодовете и зеленчуците, постните меса и бобови растения. Докато се храните по този начин, не забравяйте физическите упражнения. Наднорменото тегло може да влоши състоянието и да попречи на действието на лекарствата. Контролирайте и алкохола, който поемате, тъй като той също може да влоши състоянието на това хронично кожно заболяване.

Добре е също така хората с псориазис да наблюдават коя храна как им се отразява лично на тях. Ако забележат, че кожата им се влошава от определена храна, може да я изключат от менюто си за определен период и да наблюдават дали ще има промяна в състоянието им.

С течението на времето беше отречена почти всяка храна – захар, бързи закуски, тестени продукти, домати, кафе и яйца са сред най-често набедените като храни дразнители.

Разбира се, има и теории кои храни са полезни при псориазис. Сред тях са билкови чайове, някои плодови сокове, хранителни добавки с рибено масло. Затова не е учудващо, че има голям разнобой сред специалисти и пациенти за това коя храна всъщност е полезни и коя вредна при това кожно заболяване.

Все пак, ако сте решили да спазвате някаква диета, консултирайте се първо с вашия кожен лекар.  Вероятно той ще ви каже, че всякаква диета, която ограничава до минимум бързите храни и алкохола, е добра.

миене на коса при псориазис

Съвети при псориазис:

  • Третирайте внимателно скалпа си. Избягвайте енергичното миене на главата и ресане на косата, тъй като това може да доведе до откъсване на снопчета коса, особено ако тя е станало чуплива вследствие на терапията. 
  • Старайте се да не се чешете. Чесането може да предизвика кървене и е възможно да се стигне до инфекция.
  • Овлажнявайте скалпа. Това няма да излекува псориазиса, но ще подобри общото състояние на кожата и как тя изглежда. 
  • Ако можете, установете кои са дразнителите, които предизвикват обривите при вас. Опитайте се да ги ограничите максимално.

ИСТИНА или ЛЪЖА за псориазиса:

1. Псориазисът е заразен: ЛЪЖА! 

2. Псориазисът възниква на нервна почва: ЛЪЖА! 

3. Псориазисът се предава по полов път: ЛЪЖА! 

4. Възникването на псориазиса може да е свързано с интензивно емоционално преживяване или травма: ИСТИНА 

5. Псориазисът се дължи на лоша хигиена: ЛЪЖА! 

истини и лъжи за псориазиса

6. Когато човек е болен от псориазис, трябва да спазва специален хранителен режим: ЛЪЖА! Ако имам псориазис, не мога да ходя на фризьор, нито да си слагам парфюм: ЛЪЖА! 

7. Слънцето (в умерени дози) може да помага при псориазис: ИСТИНА 

8. Много горещата вода облекчава: ЛЪЖА! 

9. Стресът може да отключи кризи: ИСТИНА 

10. Магнетизаторите могат да лекуват псориазис: ЛЪЖА!

11. Няма лечение, което да унищожава псориазиса: ИСТИНА! 

12. Алое вера лекува псориазис: ЛЪЖА!

Балнеолечението е ефикасно при псориазис

13. Балнеолечението е ефикасно при псориазис: ИСТИНА!

14. Псориазисът се подобрява, ако не пиете мляко: ЛЪЖА! 

15 Възможна е ремисия: ИСТИНА! 

16. Псориазисът се лекува само с кремове: ЛЪЖА!

17. Леченията бележат напредък през последните години: ИСТИНА!

18. Биологичните терапии винаги причиняват сериозни нежелани ефекти: ЛЪЖА!

19. Псориазисът засяга само кожата: ЛЪЖА! 

20. Псориазисът се предава системно от поколение на поколение: ЛЪЖА!

Какво още трябва да знаем за псоризиса - намерете отговорите тук или задайте своите въпроси като коментар под статията.

Природната алтернатива при лечение на псориазиса - историята на излекувал се

Природната алтернатива при лечение на псориазиса - историята на излекувал се

Д-р Петър Найденов, холистичен лекар, разказва за своя опит с псориазиса и как се е излекувал с помощта на нетрадиционни методи. За това е допринесла и книгата на д-р Джон О. А. Пагано - „Лечение на псориазис – природната алтернатива":


*Историята на моя опит с псориазиса започва може би още от първите години на живота ми. Според мен, вероятно това заболяване е свързано с много повече фактори, отколкото „официалната” медицина приема. Последните научни изследвания сочат, че начинът на живот и хранене, стресът, приемането на медикаменти и др. могат да отключат определени генетични предразположения и да провокират различни болести. С други думи, може да си от семейство, в което има псориазис, и да не се разболееш, а може и да си първият случай в семейството, но да имаш еднояйчен близнак, който няма псориазис. 

Колкото и да звучи странно, мисля, че трябваше да се разболея от псориазис, за да изуча болестта и да мога да помагам на другите хора да се излекуват от нея. Моите лични проблеми и безпомощността на „официалната” медицина, както и перспективите да приемам кортизонови препарати с всичките им отрицателни последствия за здравето ме накараха да се съсредоточа върху този проблем и да потърся начини да се справя с него. И тъй като съм лекар, естествено бе това, което помогна на мен, да прилагам с успех и върху моите пациенти. 

Според мен това е част от плана на душата ми през този мой живот.
Вероятно има и други неосъзнати все още от мен фактори. Според мен, псориазисът, както и всяка друга болест, е един добър учител и служи за обратна връзка – да ни подскаже кога не се храним правилно, кога не живеем добре, кога не сме в хармония и мир със себе си и света. Това вероятно ни помага да се размърдаме и да подобрим живота си…

През 1992 г. участвах в една конференция по интегративна медицина в САЩ, където си купих книга “Лечение на псориазис” по Едгар Кейси. Това бе първата ценна информация, която ми отвори очите и ми помогна да започна да разбирам същността на заболяването. Започнах да експериментирам със себе си, да променям диетата си, да постя, да пия прясно изцедени сокове и да прилагам някои други съвети от книгата.

Малко по-късно започнах да изучавам и практикувам природолечение и се запознах с книгите на различни холистични лекари като д-р Гейбриъл Казънс, д-р Бернард Йенсен, Хенри Линдлар и други. Концепцията за съзнателното хранене, за суровите биогенни и биотонични храни, за важността на състоянието на червата и черния дроб и начините за тяхното чистене и детоксикация бе нещо ново за мен и имаше голям смисъл.

бахова терапия

Огромно значение за моето оформяне като лекар и за излекуването ми изигра срещата ми с хомеопатията и цветята на д-р Бах. Благодарен съм на Питър Чапел и особено на проф. Джордж Витулкас за това, че ми помогнаха да разбера връзката между тяло, емоции, ум и душа, и че ми показаха начини за балансиране и хармонизиране на всички тези нива на съществуване с помощта на хомеопатични лекарства. От хомеопатията научих за нивата на здраве, за вредата от ваксинациите и потискането на симптоми с алопатични медикаменти, за миазмите като предпоставка за болести, както и много други полезни неща. Книгите на д-р Бах говореха за същите принципи, а неговите есенции от цветя са нещо, което препоръчвам не само на болните от псориазис, но и на всеки човек.

Все пак, въпреки безспорните ползи и голямата ефективност на оформящата се методика за цялостно лечение на псориазиса, нещо липсваше. Открих липсващото звено, когато за голям мой късмет животът ме срещна със суперхраните . Те са едно от най-хубавите неща в живота ми. 

Идеята за детоксикация, суплементация, регенерация, клетъчно хранене и подкрепа на имунната система с помощта на природните продукти определено дойде навреме в живота ми и е един от най-важните холистични методи за подобряване на здравето, които познавам. 

Впрочем, това важи не само за псориазиса, а и за редица други хронични проблеми със здравето както при възрастни, така и при деца. Тук е мястото да се обърна към моите колеги – лекари и хомеопати. Хипократ казва „Преди всичко не вреди” – но дали спазваме това златно правило, когато лекуваме пациентите си? Ханеман пише в параграф 77 на своя „Органон на лечебното изкуство” следното: „Неправилно се наричат хронични болести тези състояния, които се дължат на излагане на влияния, които би трябвало да бъдат избягвани, като прекаляване с вредни напитки и храни, пристрастеност към увреждащи здравето вещества, продължително въздържание от неща, необходими за поддържането на живота, пребиваване в нездрави местности, специално блатисти райони, живеене в мазета или други неподходящи за обитаване места, лишаване от свеж въздух и физически упражнения или пренапрягане на ума и тялото, постоянни тревоги и т.н. Ако няма хроничен миазъм, щом се подобри начинът на живот, тези състояния на не-здраве, които хората сами си навличат, изчезват”. Но колко са хомеопатите, които разбират от хранене, суплементация и детоксикация?

детоксикация срещу псориазис

Системата, която предлагам, се състои от следното:

1. Чистене на храносмилателната система и черния дроб;
2. Регенерация на власинките и лигавицата на червата;
3. Наместване на гръбнака;
4. Суплементация с определени суперхрани и добавки;
5. Лечение с класическа хомеопатия и цветята на д-р Бах;
6. Съвети за живот и хранене;
7. Медицинска астрология.

Най-напред трябва да се изчисти и регенерира храносмилателната система

Най-напред трябва да се изчисти и регенерира храносмилателната система. Това става като се вземат следните продукти на АкваСорс (можете да си ги набавите от техните дистрибутори по места или на сайта www.psoriasis-bg.com):

Първи месец: Лесно начало - по схема; Комплекс мастни киселини - 3 по 20 капки; КолАктив-3 - 2 по 2 капсули на гладно

Втори месец: КолАктив-3 - 2 по 2 капс. на гладно; АлоеФреш - по схема; Комплекс мастни киселини - 2 по 20 капки; ЛивърКленз - 2 по 1 капс.; Плодова енергия – 3 по 1 капс.

Трети месец: Лайтън-ъп - замества обедното хранене; Коензим Q10 с хром - 1-2 капс./ден; Зелена Енергия - 3 по 2 капс.; КолАктив-3 - 2 по 2 капс.

Независимо от другите индивидуални мерки, които вземате, тази схема е стандартна, защото всеки един от изброените продукти действа благотворно по един или друг начин върху храносмилателната система, черния дроб и кожата.

Може да се очаква очистителна реакция - лош вкус в устата, обрив по кожата, по-тъмна урина с неприятна миризма, повече газове с неприятна миризма. Но това не е задължително. Това, което е задължително, е да се пие много вода - по 30 мл/кг., или над 2 литра на ден, и да се спазва подходяща диета, която ще опиша отделно.

да се ядат сурови плодове и зеленчуци

Основните моменти при диетата са:
- да не се ядат големи количества лектини - има ги в бананите, чушките, краставиците, доматите, житните растения. Повече за лектините четете в книгата “Съзнателно хранене” на д-р Гейбриъл Казънс, която можете да купите от www.psoriasis-bg.com

- да се ядат достатъчно (над 70-80%) свежи сурови зеленчуци и плодове, богати на ензими и целулоза

- готвената храна да не е стара, пържена, приготвена в микровълнова печка, с консерванти, оцветители, подобрители и т.н. Допуска се прясно сготвена храна от органични продукти, включително месо, яйца и птици, но за предпочитане е вегетарианската храна или ако се яде месо, то да е от студеноводни риби, което е богато на есенциални мастни киселини.

- разделно хранене - храните да се приемат в подходящи комбинации, да не се смесват в едно хранене плодове и зеленчуци, протеини и въглехидрати и пр. (вижте съответните книги).

- разтоварващи дни – един ден седмично да се кара само на плодове (около 2 кг), много вода, свежо изцедени сокове от плодове и зеленчуци и билкови чайове с мед. През разтоварващите дни е добре да се направи клизма. Продуктите на АкваСорс не се прекъсват!

- бавно хранене с много дъвчене (поне 40 пъти на хапка) в спокойна положителна атмосфера, без отвличане, работене, четене, гледане на телевизия и пр.
- недохранване, т.е. има един момент малко преди да се почувствате сити, когато трябва да прекратите храненето. След хранене не бива да допускате да се чувствате натежали, подути и сънливи. По-добре да станете от масата леко гладни. Започвайте храненето с голяма салата, която ще ви запълни стомаха.

- приемайте храносмилателни ензими с всяка по-голяма порция готвена храна. 

- не се хранете преди изгрев и след залез слънце.

Забранени храни: захар и бяло брашно (водят до гъбички в червата и оттам повишена пропускливост за токсинни); алкохол (уврежда черния дроб); картофови (съдържат лектини, които са вредни при псориазис) - картофи, домати (особено кетчуп, лютеница, т.е. прерабтени концентрати), патладжани, чушки. Може да се ядат в умерено количество, но ако забележите, че не ви действат добре, спрете ги.

 

*Извадки от страница на книгата в социалната мрежа Facebook.

 

 


по текста работи: Албена Димитрова

Публикации

...