Публикация

Д-р Любомир Калудов: Бенките трябва да се наблюдават от специалист, а не в козметичния салон

Д-р Любомир Калудов: Бенките трябва да се наблюдават от специалист, а не в козметичния салон

Кожните образувания могат да представляват сериозна опасност за здравето на човек, затова всеки пациент трябва да се научи да разпознава признаците на злокачественост, каза бургаският специалист по пластична и възстановителна хирургия по време на изложението Зона Здраве


Измененията на кожата, които хората обикновено наричат бенки и смятат за напълно безобидни, могат да представляват сериозна опасност за здравето. Това предупреди д-р Любомир Калудов - специалист по пластична и възстановителна хирургия от Бургас. По думите на специалиста всеки пациент трябва да се научи да разпознава признаците на злокачественост и при най-малкото съмнение да се търси лекарска помощ, а не да се консултира в интернет или при кварталната козметичка.

"Основната целта на участието ни на тазгодишното изложение "Зона Здраве" е да направим една информационна кампания, която да покаже на хората, как да познават проблемните бенки и образувания по кожата. Пациентите трябва да са наясно, кога една бенка е безобидна и кога задължително трябва да бъде изследвана", обясни д-р Калудов.

Пет са признаците, които са показателни за евентуална злокачественост на кожните образувания и които човек трябва да се наблюдава. Те съответстват на първите пет букви от латинската азбука:

  • A – асиметрия  дали се наблюдава асиметричност в бенката;
  • B – border (граница) – дали границата на кожното образувание е гладка или не;
  • С - colour (цвят) – дали се наблюдават различни цветове в кожното образувание;
  • D – диаметър – всяко кожно образувание над 8мм подлежи задължително на проследяване;
  • E – evolution (промяна) - променящи се като размер, форма или цвят бенки задължително трябва да се наблюдават, при това от квалифициран специалист, категоричен е д-р Любомир Калудов.

Коментари