Публикация

Членовете на СБП получиха своите карти за преференциално медицинско обслужване в УМБАЛ „Св. Анна“- София АД

В своето приветствие д-р Близнаков поясни, че българските творци ще получат не само пълноценни здравни грижи, но и специално внимание, вследствие на индивидуално отношение тук, на място  в УМБАЛ „Св. Анна“ - София АД.


Членовете на Съюза на българските писатели (СБП) получиха днес своите карти, с които добиват право на преференциално медицинско обслужване в УМБАЛ „Св. Анна“- София АД. Това стана в тържествена обстановка в Учебната зала на болницата. Събитието беше уважено от Омбудсмана на Република България – г-жа Мая Манолова и Изпълнителния директор на УМБАЛ „Св. Анна“ - д-р Славчо Близнаков. 
В своето приветствие д-р Близнаков поясни, че българските творци ще получат не само пълноценни здравни грижи, но и специално внимание, вследствие на индивидуално отношение тук, на място  в УМБАЛ „Св. Анна“ - София АД. Той подчерта, че „ В основата на това партньорство стои ясното съзнание, че писателите са не просто част от духовния елит на нацията – говорим за лицето на епохата, в която живеем”. Той припомни, че наскоро българският Патриарх Неофит освети обновените Клиника по неврохирургия и Клиника по урология към УМБАЛ „Св. Анна“ - София АД и че болницата вече има спешен болничен комплекс с възможности за всички общохирургични и терапевтични насочености, като в допълнение разполага и с образна диагностика, клинична лаборатория, скенер, ангиограф, ядрено-магнитен резонанс и други, които са свързани в един комплекс. Д-р Близнаков благодари и на Омбудсмана на Република България, подчертавайки: „Солидарността винаги е била признак за цивилизованост и в тази връзка бих искал да благодаря на г-жа Мая Манолова за това, че почете нашата инициатива. “ 
От своя страна, г-жа Манолова заяви:„ … Искрено се вълнувам да застана тук пред Вас, пред представителите на две от най-престижните групи на българското общество - Съюза на българските писатели и пред Вас - лекарите от УМБЛА "Св. Анна - София. За мен е изключителна чест, защото изпитвам дълбок респект, почит и уважение към Вашата работа. Едните - с прекрасната си поезия, белетристика, проза - лекувате душите ни, другите - телата ни. Всички ние, уважаеми творци, дължим много на Вас, нека не Ви звучи претенциозно - част от духовния елит на нацията. Затова, специално, искам да благодаря на Изпълнителния директор на "Св. Анна" д-р Близнаков и на целия Борд на директорите на болницата за тази покана да съм тук днес и да бъда част от чудесната инициатива, която ще осигури специализирани медицински грижи за българските писатели. В трудните времена, в които живеем, добрите инициативи и практики не са често срещано явление и заслужават както институционална подкрепа, на каквато в мое лице като Омбудсман абсолютно винаги можете да разчитате, така и чисто човешката ни благодарност. …“
От името на Управителния съвет на СБП, благодарствена реч произнесе г-жа Благовеста Касабова. Тя благодари на д-р Близнаков за инициативата и сподели своето вълнение от грижата, на която ще се радват българските писатели. Подчертана бе и ролята на д-р Тотко Найденов, който, в качеството му на  член и на СБП и на Лекарския съюз, имаше активна роля за постигане на успешното партньорство. Между творците на словото бяха Никола Инджов, Михаил Белчев, Банко Банков, Венко Евтимов, Вели Чаушев и др. По време на церемонията те дариха свои произведения на болничната библиотека. 
Според договора, подписан на 11 януари т.г., медицинското обслужване, на което имат право българските писатели включва диагностициране, хоспитализиране при необходимост на пациенти, които са членове на СБП, оказване на консултативна помощ в областите неврохирургия, неврология, хирургия, кардиохирургия, кардиология, анестезиология и реанимация, вътрешни болести, урология, физиотерапия и рехабилитация и други.
 

Коментари