Публикация

Ако боли коляното, проблемът може да е в кръста

Най-сигурната диагностика може да се направи със скенер, ядрено-магнитен резонанс, електромиография, за да се установи къде е първоизточникът на болката и да се лекува точно той


Д-р Дора ИВАНОВА, физиотерапевтичен център „Вита“, Бургас

При нас, както и в повечето звена по физиотерапия, помощ търсят обикновено страдащите от ставни заболявания – предимно гонартроза (на коляното), коксартроза (на тазобедрената става). Напоследък също забележимо зачестиха пациентите с дискови хернии – най-вече в областта на поясния отдел и в областта на шията. 

В момента един от факторите за обостряне на заболяванията в ремисия е променливото и по-влажно време през пролетта. Това, че в последните години с оплаквания, типични за 45-50-годишните, идват все по-млади хора, си обяснявам на първо място с обездвижването. Въпреки че имам активно спортуващи пациенти, които също са с такива проблеми. Мисля си, че може би и начинът на хранене има значение.

Забелязвам, че дори и при физически активните много често се получават блокажи

в областта на лумбосакралния отдел, в областта на прешлените и когато те не се освободят навреме, състоянието става по-сериозно. Тези блокажи се проявяват с болка, но се случва нерядко да протичат безсимптомно или с лека болка. Болката невинаги се усеща точно в кръста, понякога може да се усети в коляното, в глезена, да има изтръпване на ходилото и тогава пациентите са изненадани, че проблемът им не е примерно в коляното, а в кръста. Защото нервите в лумбосакралния дял захранват долните крайници и когато има някакво притискане на нервните коренчета, идва болката. Имала съм пациенти, които продължително време страдат от болка в коляното, а се оказва, че проблемът е в кръста. Примерно при болка в глезена и ходилото винаги трябва да се снеме добра анамнеза и да се диференцира по кое време се появява болката, как започва, има ли промени в ходилото и т.н.

Ако проблемът е в самата става, болката идва при натоварването ѝ.

И самият характер на болката също може да е ориентир за причината - при неврологичните заболявания тя е пареща, съпроводена с изтръпване. Но най-сигурната диагностика може да се направи със скенер, ядрено-магнитен резонанс, електромиография, за да се установи къде е първоизточникът на болката и да се лекува точно той. Например доста често при проблем с шийните прешлени болката се усеща в рамото. И ако лекуваме рамото, няма да постигнем голям успех. Много по-резултатно е лечението, когато знаем точно мястото, което води до болезнените усещания. Така че при всички случаи добрата диагноза е условие за успешно физиотерапевтично лечение. Разбира се, макар и малобройни, но има пациенти, които не се повлияват от средствата на физикалната терапия.

Вече сред нашите методи е и високоенергиен лазер, който действа силно обезболяващо

и противовъзпалително, има бърз ефект при ставни и неврологични заболявания. Аз комбинирам лазер и акупунктура плюс скенер в областта на болката. Много резултатна е също текар терапията, която представлява високочестотни токове, които проникват в дълбочина и правят нещо като лимфен дренаж. Има много добро противовъзпалително действие, по време на самата процедура се усеща леко затопляне, това е т. нар. ендогенна топлина в дълбочина, която облекчава чувствително болката.

При гонартрозата, която е много разпространена сред по-възрастните, най-резултатни са средночестотният ток, интерферентният ток, лазер терапията, текар терапията. В същото време е важно да се правят упражнения за укрепване на мускулатурата.

Препоръчвам да се взимат и хранителни добавки за подобряване на състоянието на хрущяла – такава добавка е „Хондросейв“.

Когато дойдат пациенти със средна и умерена болка, които не са взимали нестероидни противовъзпалителни средства, препоръчвам 2 пъти на ден по една таблетка „Долорен“ – той овладява бързо оплакванията и се понася добре.

Този препарат е подходящ, независимо дали болката е причинена от остро или хронично състояние. Правилото е, че колкото по-скоро се е появила болката, толкова по-бързо се повлиява. При хронична болка, за да се усети ефектът, препаратът трябва да се приема 5-6 дни. Някои пациенти, при които болката е хронична, приемат „Долорен“ инцидентно - когато болката е по-силна.

При проблеми в кръста и изобщо в областта на гръбначния стълб се препоръчва умерено ходене, но не бягане. Ако работата на пациента изисква да е седнал продължително време, аз го съветвам на половин час да става, да ходи, да се раздвижи. 

 

Коментари