Публикация

Д-р Гиргина Стоянова: Редовното изхождане предпазва от колоректален карцином

Д-р Гиргина Стоянова: Редовното изхождане предпазва от колоректален карцином

Д-р Гиргина Стоянова е началник на Отделението по гастроентерология в Пета МБАЛ, София


За да бъде човек в добро здраве е необходимо дебелото му черво да функционира правилно. Здравето на целия ни организъм зависи от това на дебелото черво.  Често хората с проблемна дефекация прилагат средства, които не са консултирани със специалист. От години се срещам с такива негативни практики на самолечение - с препарати от зърнастец или от рициново масло, например. Това е грешно, тъй като при многократна употреба лигавицата и мускулният слой под нея изтъняват и губят от добрата си функция за регулиране на изхожданията.

Хората са привързани към вкусната храна. И тук диетологията и кулинарията се разминават – на първо място, по отношение на употребата на сол. Дори да се ограничи, всички видове консерванти съдържат натриеви соли, които най-вече засягат чревните клетки, затормозвайки тяхната ефективност. Бързото хранене (като вид храна и като начин на приемането ѝ), стресовото хранене, цялото пренебрежение към ритъма на живот постепенно водят до отмъщението на организма под формата на болести.

Най-вредни в т.нар. фаст фууд са овкусителите

В процеса на хранене има много жизнени сокове по целия гастроинтестинален път, които обуславят доброто храносмилане – от сдъвкването на храната, преминаването през стомашните сокове до по-нататъшния процес на усвояване на хранителните вещества. Целият този път е много дълъг и изисква от нас едно-единствено нещо – да му окажем необходимото внимание. Като българи, за жалост, не сме от народите, които се отнасят с уважение към храненето, респективно и към здравето си. Винаги казвам, че човек сам си е най-добър лекар. Ако се вслушва в сигналите на тялото си, рядко ще стига до лекар – убедила съм се в това в 30-годишната си практика на базата на много висок процент случаи.

Полезно е простото хранене – което означава по-малко видове храни в рамките на едно хранене

От голямо значение е начинът на приготвянето на ястията. Трябва да се придържаме към поне три основни правила – голяма част от храната ни да бъде домашно приготвена, да се почистват люспите на всеки плод или зеленчук, на орехите дори и да се приемат достатъчно количество естествени течности (вода и пресни сокове). Аз работя основно колоноскопия и мога да кажа, че най-трудно се изчиства от червата доматената люспа. Ябълките, крушите и т.н. трябва да се белят. Най-дразнещи за дебелото черво са люспите (обелките), жилестото месо, дивечовото месо и суровото месо.

Един нарастващ проблем не само в България, но и в света е създаването у децата на навик за редовно изхождане. Той е свързан не само с продължителната употреба на памперси, но и с пренебрегването на съветите на психолозите. Извънредно много са зачестили проблемите при децата – в практиката си съм срещала

6-годишни деца с хемороиди заради хроничен запек

Никак не е лесно детето да бъде убедено да не яде определени храни – зрънчо, вафли, снаксове и т.н. Децата категорично не трябва да приемат газирани напитки, защото те разширяват стомаха и червата, причиняват освен подуване и една обща възбуда, влияят върху поведението.

Когато говорим за препарати, които са на разположение при симптомите на раздразненото дебело черво (подуване, газове, нерегулирана дефекация, дискомфорт), трябва да знаем, че те се базират на билки. В Комфортекс, който препоръчвам на моите пациенти,  всичките съставки са билкови. Това е един съвременен препарат, който обединява всички изисквания – той има меко действие, удобен е за прием и няма странични ефекти. Уникалната минимална доза на съставките го прави приложим във всеки вид лекарска практика. Дори при пациент със сърдечни проблеми пак може да се препоръча този препарат, за да се постигне ефектът на изхожданията, движението на червата.

Трябва да се знае, че редовното изхождане ни държи далеч от колоректалния карцином

А той е на трето място в световен мащаб при злокачествените заболявания, като в България се конкурира за второто дори. Симптомите на раздразненото дебело черво задължително трябва да отведат пациента до специалист, който единствено може да постави диагноза. Крайно време е да се каже, че много късно у нас се правят прегледи на дебелото черво. При минимални симптоми трябва да се направи профилактичен преглед - не е допустимо да се забележи кръв и да се приема, че става въпрос за хемороиди. 

За връзка с д-р Гиргина Стоянова>>>

Коментари