Публикация

Габриел Донев с първа титла от „Амбинор къп“

Миналогодишният финалист преодоля конкуренцията на 67 участници


13-ото издание на „Амбинор къп“ завърши с нов победител – това е Габриел Донев, който за първи път спечели  турнира на „Екофарм“. В предишното издание той стана вицешампион, но този път нямаше кой да спре устрема му. Отново стигна до финала, където победи пловдивчанина Калоян Димитров с 6:2, 6:1.

За Донев не беше проблем да надделее над 17-годишния Калоян, но в предишния кръг се наложи с 6:1, 6:3  над поставения под №3  Илия Кушев. Тази победа на практика се оказа финал преди официалния, защото Кушев е бивш национал, винаги демонстрира висока спортна форма и притежава огромен състезателен опит. Да припомним, че 36-годишният Кушев през 2005 г. стана шампион в първото издание на „Амбинор къп“, както и през 2014 г., а освен това още два пъти е стигал до финалния мач.
Победата  на Габриел Донев в „Амбинор къп“ е етап от амбициозната му цел, която си е поставил през този сезон - да достигане до Топ 400 в световната ранглиста. Състезателят на ТК НСА тренира упорито, за да влезе във върхова форма, стреми се да бъде постоянен в мачовете, които играе, иска да докаже, че заслужава да бъде национал. Принос за успеха му имат и двама души, които отблизо следят развитието му на състезател – това са Георги Йорданов и Красимир Костов, които след приключването на турнира не скриха радостта и задоволството си. 
Усмивката не слезе от лицето и на Георги Чочев, треньора на Калоян Димитров. „Той е още много млад, но и много талантлив тенисист", сподели специалистът. Освен Григор Димитров Калоян е единственият българин, който сред юношите е стигал до първите 30 в Европа. Интересно е, че въпреки успехите в международните му турнири той се беше отказал от тениса – не издържа на напрежението, пътуванията, натоварванията и каза стоп. Как успях да го върна ли? Срещнах го на корта и му обясних, че трябва да възприеме тениса като забавление, да изпитва удоволствие от играта, а не само като психологически товар. Иначе физически е доста здрав,  но са му нужни малко повече увереност и психическа устойчивост, за да го видим и лидер сред мъжете“.

Второто място на юношата в този мъжки турнир е действителен успех – Калоян заслужи малката купа в голямата конкуренция. Той е състезател на ТК „Стоянстрой“ и даде сериозна заявка за бъдещото си спортно израстване. На полуфинала победи Васил Шандаров с 6:2, 7:6(6).
Станаха известни крайните победители на двойки. Това са Ивайло Керемедчиев и Илиян Дробенов. В заключителната среща те се наложиха над Стефан Люцканов и Георги Мирчев с 6:7(4), 6:1, 10-8.
За отличната организация, при която премина турнирът, допринесоха неговият директор Димитър Войнов, главният съдия  Милена Коцева и съдията на стола Елена Андонова. Победителите бяха поздравени и наградени от д-р Петър Велев, управителя на „Екофарм“ ЕООД, инициатор и спонсор на състезанието. 

Новото издание на „Амбинор къп“ доказа, че благородната идея на турнира – да открива и утвърждава нови таланти в мъжкия тенис, се осъществява напълно успешно. Няма друг турнир у нас, в който да могат да „преплетат“ ракетите си доказани бойци на корта с бъдещите лидери на българския тенис. Безценният практически опит, който получават младите по време на това състезание, е онази част от така съществената, но липсваща връзка между различните тенис поколения. Затова „Амбинор къп“ не само непрекъснато поставя нови рекорди по броя на участниците, но и на дело помага за техния напредък в спортното усъвършенстване. 

Коментари