Публикация

​​​​​​​Ново изследване: Повечето нискокалорийни подсладители повишават трупането на мазнини

​​​​​​​Ново изследване: Повечето нискокалорийни подсладители повишават трупането на мазнини

Те дават възможност на повече глюкоза да навлиза в клетките, което увеличава възпалението в организма


Нискокалорийните подсладители могат да увеличат производството на мазнини, особено при хора със затлъстяване. Това се отнася и за изкуствения подсладител сукралоза, показа ново проучване в САЩ.

Екип от университета „Джордж Вашингтон“ във Вашингтон изследвал влиянието на сукралозата върху стволови клетки, отгледани от мастна тъкан, както и върху проби от стомашни мазнини. 

Изследването бе представено на ENDO 2017 – годишната среща на Обществото по ендокринология в Орландо, щата Флорида.

Много хора, които държат на своето здраве, предпочитат да консумират нискокалорийни подсладители като алтернатива на захарта, обяснява ръководителят на проекта проф. Сабясачи Сен. Научни опити обаче вече са доказали, че тези подсладители стимулират метаболитната дисфункция. Нарушената регулация на метаболизма може да повиши производството на мазнини, предупреждава екипът в новото проучване..

В изследването екипът прибавил сукралоза, която е 650 пъти по-сладка от захарта, към стволови клетки, отгледани от човешка мастна тъкан. Стволовите клетки били подложени в продължение на 12 дни на доза от 0,2 милимолара сукралоза.  Тази доза се сравнява от специалистите с концентрацията на кръвта при хора, които пият по около 4 кутийки диетична сода всеки ден, съобщава изданието Medical News Today.

Екипът установил, че при стволовите клетки се наблюдава увеличение на генната експресия, показваща производство на мазнини и възпаление. Нещо повече, появява се натрупване на мастни капчици в стволовите клетки, особено когато те са подложени на високи нива сукралоза в доза от 4 милимолара.

Също така, учените взели биопсия от стомашни мазнини от 8 пациенти. Четирима от тях били със затлъстяване, а останалите - със здравословно тегло. Всички те консумирали нискокалорийни подсладители, най-вече сукралоза и аспартам.  

Екипът установил, че при участниците, които пиели нискокалорийни подсладители, се увеличава преминаването на глюкозата в клетките и наличие на  гени,  които увеличават производството на мазнини. Учените също така открили, че при хората със затлъстяване ефектът на подсладителите върху мазнините е още по-силен.

Смятаме, че нискокалорийните подсладители могат да увеличат производството на мазнини, като дават възможност на повече глюкоза да навлиза в клетките. Това от своя страна увеличава възпалението, което може да причини повече вреди при хората със затлъстяване, заключава проф. Сен.  

 

Коментари

Нискокалорийните подсладители не са естествени за организма и е нормално той да реагира по този начин. Според мен няма връзка между грижата за здравето и употребата на сукралоза и аспартам чрез диетичните напитки. По-скоро намаляването на консумацията на естествените захари е здравословният начин на хранене, а не заместването им от сукралоза и аспартам. Те се включват успешно във фармацевтичните продукти, където наличието на захар ограничава упогтребата им от диабетици. Такива са сиропите и пероралните разтвори, но все пак там и дозировка и приема на подстладител е ограничено.

Много полезна информация... и доколкото ми е известно тези изкуствени подсладители могат да предизвикат и злокачествени заболявания, освен, че вместо да намаляват теглото, го увеличават.