Публикация

Т.Захариева: Здравният министър е бил подведен


Здравният министър д-р Божидар Нанев е бил тотално подведен.
Такова мнение изрази Теодора Захариева, председател на федерация "Български пациентски форум".

"В момента министърът е най-малко виновен. Да, виновен е, че неговият подпис е положен. Но къде са съветниците му по лекарствената политика? Къде е оценката на вътрешния одит към МЗ?", попита Теодора Захариева.

"Средният ешалон в МЗ скочи срещу него и успя да го подведе", каза още тя.

"Ние не сме защитници на никого, но трябва да бъде направено нещо в тази система, за да няма подвеждани и подвеждащи", посочи депутатът от Синята коалиция д-р Ваньо Шарков. Според него който и да е министърът в тази ситуация е щял да бъде подведен.

Народният представител припомни, че е имало огромен натиск върху правителството, че не са осигурени ваксините срещу свински грип.

"В МЗ работи експерт на 77 години", каза още д-р Шарков и допълни: "Тези хора имат два шкафа с две папки – с лява и дясна политика. В зависимост от това кой е на власт правят стратегии за развитие на здравеопазването, а хаосът в лекарствената политика си остава".

"Няма доказателства за лично облагодетелстване на Божидар Нанев, по-скоро се е облагодетелствала фирмата, която е сключила договорите", обяви градският прокурор на София Николай Кокинов.

Той посочи, че засега е сигурно, че е сключена неизгодна сделка за държавата.

По думите му, проверката е започнала преди няколко месеца. Николай Кокинов обаче не пожела да каже кой е подал сигнала.

Здравният министър подаде вчера оставка, след като прокуратурата го обвини за сключването на две неизгодни сделки за закупуването на антивирусни препарати, с което на държавата са нанесени щети на стойност от близо 2,4 милиона лева.

Коментари