Публикация

Близо 70 000 души у нас страдат от шизофрения

Близо 70 000 души у нас страдат от шизофрения

Болните могат да се лекуват с най-новите лекарства, които са от ново поколение и хората ги приемат по-лесно


Между 65 000 и 70 000 души у нас страдат от шизофрения.

Това обяви пред журналисти началникът  на Клиниката по психиатрия в Александровска болница проф. Вихра Миланова по повод 11 април -. Световния ден за борба с шизофренията.

Няма увеличаване на броя на болните от това психично заболяване в страната ни, изтъкна тя. Болните могат да се лекуват с най-новите лекарства, които са от ново поколение и хората ги приемат по-лесно. Липсва обаче дългосрочна грижа за тези хора, смята проф. Миланова.

Болните от шизофрения могат да се лекуват с най-новите лекарства, които са от ново поколение и хората ги приемат по-лесно

Екипът и пациентите на Клиниката по психиатрия в УМБАЛ "Александровска" организираха инициативата "Въпреки болестта" по повод на 11 април. Пациенти разказаха личните си истории и показаха, че въпреки заболяването, не е задължително да се оттеглят от света и да изгубят работата и социалните си контакти. 

Заболяването обикновено започва на млада възраст. Един от първите симптоми е отдръпване от околния свят и затваряне в себе си. След това се появяват и другите симптоми като халюцинации, преживяване, че някой те преследва, обясниха специалистите от УМБАЛ "Александровска".

Коментари

г-н Илия Илиев
14 сеп 2018 09:10

Това не е вярно!В България има геноцид срещу българите останали в Родината си.
Диагнози,като Шизофрения и Параноидална шизофрения се използват за политически разчиствания на сметки.Психиатрията в България служи на политическата класа,а не е ,като в демократичните общества-на здравеопазването!