Публикация

Втори ден на кампанията за кръводаряване в "Пирогов"

Втори ден на кампанията за кръводаряване в "Пирогов"

Средно между 550 и 600 души се нуждаят от кръводаряване дневно в страната, като 1/3 от тях са деца


За втори пореден ден болница "Пирогов" организира кампания за доброволно кръводаряване. Мобилните екипи ще работят от 10 до 14 часа в зала "Травматология", на втория етаж в основната сграда, предава БНР.

В кампанията ще участват служители на "Пирогов", близки и познати на пациентите, както и външни посетители, живеещи и работещи в близост до лечебното заведение.

Има недостиг на кръводарители, нуждите от кръв се увеличават, посочи проф. Фани Мартинова – началник на Клиниката по трансфузионна хематология към "Пирогов":

От едно кръводаряване всеки дарител може да спаси няколко души. Цялата кръв се преработва на отделни кръвни съставки, нуждата  от кръв е изключително голяма. Годишно около един тон и половина кръв се използват при травматични, хирургични случаи, анемии от различен произход.

Средно между 550 и 600 души се нуждаят от кръводаряване дневно в страната, като 1/3 от тях са деца. Това каза д-р Живка Димитрова, началник отдел „Здравна политика и първа помощ“ към Българския червен кръст (БЧК), цитирана от  агенция "Фокус". Д-р Димитрова посочи, че всеки човек от 18 до 65-годишна възраст, който се чувства здрав, няма хронични заболявания и не приема медикаменти, може да стане кръводарител.

Коментари