Публикация

От медиите: България пропусна да се кандидатира за седалище на ЕМА

От медиите: България пропусна да се кандидатира за седалище на ЕМА

Шест страни не са проявили интерес да приютят агенцията след излизането на Великобритания от ЕС


България пропусна да се кандидатира за домакин на Европейската лекарствена агенция (ЕМА), която в момента се намира в Лондон. Страната ни е една от шестте държави в ЕС, които не са поискали да станат седалище на (EMA) след излизането на Великобритания от ЕС, съобщава "Дневник", като цитира агенция Ройтерс. 

Двадесет и една държави в Европейския съюз са заявили интерес да приютят Европейската агенция по лекарствата  след излизането на Великобритания от ЕС.. Сред тях обаче не е България, въпреки че бизнес организации по-рано призоваха да се възползваме от шанса си да станем седалищена организацията. Бившият вицепремиер по европейските политики Меглена Кунева също обеща тогава да провери възможността, припомня изданието.

По право ЕМА следва да отиде в държава, в която няма европейска агенция. Засега такива са България, Хърватия и Румъния. Това обяснява проф. Татяна Бенишева, която още през юли 2016 г. първа разви идеята за преместване на централата в София в социалната мрежа за здраве CredoWeb. 

Статията на проф. Татяна Бенишева за ЕМА може да прочетете тук. 

Смяната на локацията на Европейската лекарствена агенция е едно от многобройните последствия от Брекзит. Като администрация на ЕС тя няма да може да остане в страна, която след две години планира да е извън рамките на съюза, коментира Ройтерс.

Интерес да бъдат новото седалище на структурата са заявили от Австрия, Белгия, Германия, Гърция, Дания, Ирландия, Испания, Италия, Кипър, Малта, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Финландия, Франция, Холандия, Хърватия, Чехия и Швеция. Няма заявки от страна на България, Естония, Латвия, Литва, Люксембург и Полша. Не е сигурно, че всички, които са заявили интерес, вече са подали и необходимите документи, уточняват от самата агенция.

Европейската агенция по лекарствата разполага с годишен бюджет от 322 млн. евро и в нея работят над 900 висококвалифицирани експерти. От нея зависи одобрението на нови медикаменти на европейско ниво и контролът по безопасността на продуктите на пазарите, така че и отговорностите й са сериозни. Това е една от най-големите администрации в ЕС.  Ройтерс коментира с учудване, че Полша е пропуснала да се включи внадпреварата за нова страна домакин на агенцията.

Новата локация на ЕМА ще се реши на среща на върха на ЕС.

 

Коментари

Някой играе не шах, а дама