Публикация

Д-р Павел Добрев: Българската жена не обръща достатъчно внимание на здравето си

Д-р Павел Добрев: Българската жена не обръща достатъчно внимание на здравето си

Все по-млади жени страдат от онкологични гинекологични заболявания. Вече има случаи на 24-годишни момичета с рак на маточната щийка, предупреди специалистът от КОЦ Бургас по време на изложение Зона Здраве


Българската жена не обръща достатъчно внимание на здравето си, а за съжаление възрастта на новооткрити онкологични заболявания постоянно намалява. Това коментира по време на изложение „Зона Здраве“  д-р Павел Добрев – АГ специалист от Комплексния онкологичен център в Бургас. По думите му вече 24-28 годишни жени заболяват от рак на маточната шийка, което е стряскащо.  

Тази ужасяваща статистика може да се избегне с редовни профилактични прегледи, за препоръчване течно базирана цитонамазка и колпоскопия, а още по-добре ако се направи хистероскопско изследване. Това е прецизен диагностичен метод, при който се влиза с камера в кухината на матката, взема се материал за изследване и се изпраща за патохистология, обясни д-р Добрев.

АГ-специалистът акцентира върху превенцията и профилактиката на женското здраве и отново припомни важността на диагностичните профилактични редовни женски прегледи.

Д-р Добрев уточни, че КОЦ Бургас е единственият акредитиран център в югоизточна България за  лечение на онкологични заболявания, който обхваща също и градовете Сливен и Ямбол. В КОЦ Бургас се прилага ендоскопска хирургия на високо ниво. От известно време лечебното заведение работи съвместно с клиниката на проф. Григор Горчев, доайен на  онкогинекологията в България, по един предстоящ проект за миниинвазивна роботизирана хирургия. "Тази инициатива поемаме като част от нашата основна цел – да върнем доверието на жените от Бургас и областта в Комплексния онкологичен център и лекарите, които работят тук, защото при нас наистина се работи качествена хирургия на високо ниво", категоричен е д-р Добрев.

Коментари